Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Γηροκομείο Χανιά / Tάιζαν αποφάγια τους ηλικιωμένους - Η δικογραφία «καταπέλτης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γηροκομείο Χανιά / Tάιζαν αποφάγια τους ηλικιωμένους - Η δικογραφία «καταπέλτης»

γηροκομείο
INTIME/ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Χανίων.

Στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτουν τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι του γηροκομείου τους ηλικιωμένους τρόφιμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων στη δικογραφία 12.000 σελίδων περίπου αναφέρεται ότι η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», ενώ οι μερίδες φαγητού χαρακτηρίζονται «πολύ μικρές» έως «ελάχιστες». Σα να μην έφτανε αυτό, στους τρόφιμους χορηγούνταν ως νέα γεύματα «αποφάγια προηγούμενων γευμάτων καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων».

Όσον αφορά στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους, στη δικογραφία αναφέρεται ότι τους τάιζαν σε πολύ μικρό χρόνο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων.

Παράλληλα, η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους ήταν ελάχιστη καθώς στοιχεία της δικογραφίας αναφέρουν ότι είτε τους έντυναν με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος ρούχα τα οποία καθαρίζονταν σπάνια, είτε ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πετσέτες, τα ίδια ξυραφάκια και σαπούνια, είτε δεν προέβαιναν καν στην αλλαγή πάνας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους.

Μάλιστα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι φροντίζονταν πρόχειρα και τους επανατοποθετούνταν η ίδια ακάθαρτη πάνα.

Επιπλέον, το προσωπικό ακινητοποιούσε πλήρως ορισμένους ηλικιωμένους για όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή στα αναπηρικά αμαξίδια, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

Τέλος στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επιδεινωθεί ραγδαία η ήδη επιβαρυμένη υγεία των ηλικιωμένων και από το 2009, να χάσουν τη ζωή τους 293 άνθρωποι.

Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 36 ατόμων, ενώ το Σάββατο αναμένεται να απολογηθούν επτά εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο συνιδιοκτήτριες της Μονάδας, οι δύο γιατροί (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL