Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C17.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 67%
Σχολεία / Κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος φοβούνται οι ειδικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος φοβούνται οι ειδικοί

σχολεία κρούσματα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.  

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» τόνισε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε, ο ίδιος είχε προτείνει παράταση μιας εβδομάδας των διακοπών, ώστε να φανούν η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας και τα στοιχεία από τις άλλες χώρες. 

«Η Όμικρον δεν φαίνεται να πτοείται από τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι πολύ πιο μεταδοτική και είναι σίγουρο ότι ένα παιδί που θα μολυνθεί έχει έναν κύκλο 25-30 ατόμων που δυνητικά μπορεί να τους μολύνει. Είναι οι γονείς του, οι δάσκαλοί του, οι συμμαθητές και οι φίλοι του» σημείωσε. «Ο γέγονε, γέγονε» πρόσθεσε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση έχει παρθεί πλέον και από εκεί και πέρα όσοι εμπλέκονται με τα σχολεία θα πρέπει να την υποστηρίξουν προκειμένου να αποδώσει.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα περιορίσουν τη διασπορά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται ο συγκεκριμένος τύπος ελέγχου είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί μπορεί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» εξήγησε.

Υπέρ της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, τονίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Όπως σημείωσε, η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Ιατρικής. «Ευτυχώς τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το αύριό μας».

Τέλος, οι δύο καθηγητές εκτίμησαν ότι ο ανώτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, πριν την αποκλιμάκωση της Όμικρον, θα ξεπεράσει τις 60.000. «Στις 18-22 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση αυτού του κύματος της Όμικρον, με 60-70.000 κρούσματα» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το άνοιγμα των σχολείων και από την εφαρμογή γενικότερα των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

«Η ηλιακή ομάδα 0-17 συμμετέχει μεσοσταθμικά στα κρούσματα γύρω στο 20%. Αυτό είναι πολύ μεγάλο νούμερο για τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο» σημείωσε ο Ν. Τζανάκης κάνοντας λόγο για μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά. «Υπολογίζουμε ότι τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 400.000-500.000 στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL