Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
15.2°C23.1°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.3°C22.4°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.7°C16.9°C
0 BF 88%
ΕΥΠ / Στην αντεπίθεση οι δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι παρακολουθούνται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΠ / Στην αντεπίθεση οι δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι παρακολουθούνται

Το κτίριο της ΕΥΠ
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Την έντονη αντίδραση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) μεταξή άλλων παρακολουθεί στενά τη δημοσιογραφική ομάδα. «Άραγε, σε ποιο πολίτευμα καταγράφει το κράτος τις κινήσεις των δημοσιογράφων;» σημειώνει με νόημα. Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της ΕΥΠ έχουν μπει δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, με την υπηρεσία να ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών.

Όπως αναφέρει το Solomon, πρόκειται για το ρεπορτάζ με την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που διέμενε για μήνες με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω, όταν μια ζωγραφιά του έγινε πρωτοσέλιδο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η ζωγραφιά του Τζαμάλ έφτασε να εκτεθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας, ενώ ο ίδιος συνέχισε να βρίσκεται υπό κράτηση. «Εγώ απλώς ζωγραφίζω τις συνθήκες εδώ, και θα συνεχίζω να ζωγραφίζω ότι είμαι σε μια φυλακή», είπε το 12χρονο παιδί όταν τον ενημέρωσαν πού είχε ταξιδέψει η ζωγραφιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πού οφείλεται το έντονο ενδιαφέρον της ΕΥΠ για τη δουλειά του Solomon; Γιατί αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα ρεπορτάζ που δουλεύουμε; Και, ακόμα περισσότερο, πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΥΠ ποια θέματα ερευνούμε και με ποιες πηγές συνομιλούμε;» διερωτάται το Solomon.

«Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας η δημοσιογραφία; Με ποιον ακριβώς τρόπο αποτελούν αυτές οι δραστηριότητες, που γίνονται με πλήρη διαφάνεια, κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών;» προσθέτουν οι δημοσιογράφοι.

Η ομάδα του Solomon τονίζει ότι «θα κινήσει κάθε προβλεπόμενη διαδικασία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που ο νόμος διασφαλίζει, ούτως ώστε η ιδιωτικότητά μας, καθώς και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται πληροφορίες, να προστατευθεί. Και το περιεχόμενο των ερευνών μας να γίνεται γνωστό όταν αυτές δημοσιεύονται ― όχι πριν, ούτε πλαγίως».

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Για άλλη μια φορά γίνεται καθαρό γιατί ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο για να διορίσει ως διοικητή κάποιον χωρίς καν τα τυπικά προσόντα. Ήθελε έναν αχυράνθρωπο για τις βρώμικες δουλειές. συνεχίζεται» σχολιάζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Solomon

⚠️⚠️ Η δημοσιογραφική δουλειά του #Solomon στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Τι συμβαίνει; 👁‍🗨 Διαβάζοντας το Σάββατο το...

Posted by Solomon on Monday, November 15, 2021

Η δημοσιογραφική δουλειά του Solomon στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Τι συμβαίνει;

Διαβάζοντας το Σάββατο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην Η Εφημερίδα των Συντακτών, διαπιστώσαμε ότι παρακολουθούμαστε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, σε σήμα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στο Solomon και στον συνάδελφό μας Σταύρος Μαλιχούδης, για ρεπορτάζ που η ΕΥΠ είχε πληροφόρηση «από πηγή υψηλής αξιοπιστίας» ότι η ομάδα μας ετοίμαζε. Προκειμένου να προστατευθεί η ανωνυμία των πολιτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, οι συνάδελφοι στην ΕΦΣΥΝ έχουν καλύψει με μαύρο τα ονόματά τους. Εμείς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το συγκεκριμένο αίτημα παροχής πληροφοριών αφορά εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επίμαχο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2021. Καταγράφει την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που διέμενε για μήνες με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω, όταν μια ζωγραφιά του έγινε πρωτοσέλιδο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η ζωγραφιά του Τζαμάλ έφτασε να εκτεθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας, ενώ ο ίδιος συνέχισε να βρίσκεται υπό κράτηση. «Εγώ απλώς ζωγραφίζω τις συνθήκες εδώ, και θα συνεχίζω να ζωγραφίζω ότι είμαι σε μια φυλακή», είπε το 12χρονο παιδί όταν τον ενημέρωσαν πού είχε ταξιδέψει η ζωγραφιά του.

Πού οφείλεται το έντονο ενδιαφέρον της ΕΥΠ για τη δουλειά του Solomon; Γιατί αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα ρεπορτάζ που δουλεύουμε; Και, ακόμα περισσότερο, πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΥΠ ποια θέματα ερευνούμε και με ποιες πηγές συνομιλούμε;

Η λειτουργία της ΕΥΠ, που πλέον υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, αφορά τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Απαντώντας στις αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις 15.11.2021, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ΕΥΠ «επιτελεί σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο».

Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας η δημοσιογραφία;

Η ομάδα του Solomon ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία για ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, λαμβάνοντας πανευρωπαϊκή αναγνώριση για τη δουλειά της, καθώς ρεπορτάζ που συνυπέγραψε με Reporters United & Investigate Europe ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας 2021.

Υλοποιεί συνεργασίες με φορείς και Μέσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, σε ευρωπαϊκά δίκτυα δημοσιογραφίας, και συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια. Διοργανώνει μαθήματα δημοσιογραφίας για νέους δημοσιογράφους και πρόσφυγες.

Με ποιον ακριβώς τρόπο αποτελούν αυτές οι δραστηριότητες, που γίνονται με πλήρη διαφάνεια, κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών;

Μπορεί κανείς εύκολα να βρει τη διεύθυνση μας, τα βιογραφικά των συνεργατών μας, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, τις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιούμε. Δεν αποκρύπτουμε τίποτα, αλλά βλέπουμε να βρισκόμαστε στο στόχαστρο, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί.

Η ομάδα του Solomon θα κινήσει κάθε προβλεπόμενη διαδικασία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που ο νόμος διασφαλίζει, ούτως ώστε η ιδιωτικότητά μας, καθώς και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται πληροφορίες, να προστατευθεί. Και το περιεχόμενο των ερευνών μας να γίνεται γνωστό όταν αυτές δημοσιεύονται ― όχι πριν, ούτε πλαγίως.

Άραγε, σε ποιο πολίτευμα καταγράφει το κράτος τις κινήσεις των δημοσιογράφων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL