Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.1°C24.6°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C21.2°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.9°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C22.7°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
2 BF 59%
Υπουργείο Οικονομικών / Με εν κρυπτώ τροπολογία χαρίζουν τον εσωτερικό έλεγχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Οικονομικών / Με εν κρυπτώ τροπολογία χαρίζουν τον εσωτερικό έλεγχο

ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε πλήρη σύγχυση τελεί το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτή τη φορά με το ζήτημα των μονάδων του εσωτερικού ελέγχου στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρά την πολυδιαφημισμένη εξαγγελία από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι θα εγκαταστήσει εξειδικευμένα στελέχη από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στις υπό σύσταση μονάδες εσωτερικού ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης σε Δημόσιο και ΟΤΑ, εν κρυπτώ την 22α Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών έφερε ημιτελές νομοθέτημα για τον εσωτερικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ είχε ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου, σε επίπεδο Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περί λαϊκών αγορών, παραγκωνίζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον εσωτερικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έφερε τροπολογία για τον εσωτερικό έλεγχο αναθέτοντάς το αποκλειστικά στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Κωνσταντίνος Κόλλιας έχει εκλεκτικές σχέσεις με τη Ν.Δ. Μάλιστα η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, το οποίο ζητάει την άμεση απόσυρση της διάταξης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

Το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, που έχει λειτουργία 40 ετών, καταγγέλλει την «εν κρυπτώ» σύνταξη της τροπολογίας. Απευθύνεται προς τον κυβερνητικό εισηγητή του νομοσχεδίου  Άδωνι Γεωργιάδη και, αφού του εξηγεί ότι εκπροσωπεί στη χώρα μας το διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, που είναι διαχειριστής και εκδότης των διεθνών ελεγκτικών προτύπων και του κώδικα ηθικής των εσωτερικών ελεγκτών, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας τονίζει ότι «δεν μπορεί να εντάσσεται ως επείγον ένα τόσο σοβαρό θέμα εταιρικής διακυβέρνησης μαζί με τα θέματα λαϊκών αγορών!».

Η τροπολογία Σταϊκούρα, αφού νομοθετεί τα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου -τα οποία είχαν προσδιοριστεί από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη στον νόμο 4795/2021-, εισάγει στη διαδικασία ένα προνομοθετημένο ακόμη «παραθυράκι» που είχε αφήσει ανοιχτό για τον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ ο Μ. Βορίδης. Στο «παραθυράκι» για το ποιος θα οριστεί ως εσωτερικός ελεγκτής αναφέρεται ότι η εν λόγω υπηρεσία μπορεί «να ανατίθεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών η υποστήριξη της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου».

Έτσι, λοιπόν, με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή ανατίθεται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, παραγκωνίζοντας πλήρως το καθ’ ύλην εξειδικευμένο Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών. Οπότε ως «εσωτερικοί ελεγκτές» ορίζονται «οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίοι 'θα συντάσσουν τις αναφορές εσωτερικού ελέγχου'». Ταυτόχρονα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα επιβάλλει πρόστιμα στους εσωτερικούς ελεγκτές έως 3.000 ευρώ.

«Τα πρόστιμα μπορεί να αυξομειώνονται με απόφαση της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος» και «θα θεωρούνται έσοδα του Επιμελητηρίου και θα εισπράττονται κατά διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων». Τέλος, προβλέπεται «προσωρινή αφαίρεση επαγγελματικής ταυτότητας για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL