Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θολές γαλάζιες υποσχέσεις για τα ταμεία των δήμων το 2022
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θολές γαλάζιες υποσχέσεις για τα ταμεία των δήμων το 2022

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με θολές γαλάζιες υποσχέσεις αναμένεται να πορευτεί η Αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα. Κι αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα πλαίσιο προεκλογικής πλειοδοσίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προβληματίζει έντονα τους δημάρχους όλης της χώρας, μια που οι οικονομικοί αριθμοί δεν φέρνουν εξισορρόπηση στα ταμεία των δήμων, ιδίως μετά το οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε συνάρτηση με την αδιαφορία της κυβέρνησης να στηρίξει εμπράκτως τους ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Από το βήμα του Olympia Forum ο μεν υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναθέρμανε τη συζήτηση για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, αλλά με όρους ισοκατανομής, και σ’ αυτό θα παίξει κεντρικό ρόλο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, ο Μ. Βορίδης έφερε στο προσκήνιο την υπόσχεση για προσλήψεις 1.000 μηχανικών στους δήμους, πράγμα που συνδέεται ευθέως με την ωρίμανση μελετών για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για απορρόφηση χρημάτων από αυτό.

Η δε υπόσχεση για αύξηση των πόρων από 2,5 δισ. ευρώ στα 4,1 δισ. ευρώ μπορεί να ικανοποιεί αρχικά τους δημάρχους, αλλά οι ίδιοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς παρατηρούν μεγάλη καθυστέρηση στην ένταξη των έργων και στην εκταμίευση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) των σχετικών ποσών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΠ&Δ Δημήτρης Σταμάτης μιλώντας στο προηγηθέν τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14-16 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι «από συνολικό πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ το Δ.Σ. του ΤΠ&Δ έχει εγκρίνει 2,235 δισ. ευρώ, έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 992 εκατ. ευρώ. Ενώ για την τελική δαπάνη ανάθεσης των δήμων προς τους αναδόχους των έργων έχουν εγκριθεί 418 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί 145 εκατ. ευρώ!».

Πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας φαίνεται να ροκανίζει χρόνο αποκαλύπτοντας τεχνηέντως ότι η υλοποίηση των έργων θα πρέπει να συμπέσει με την περίοδο προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023!

Το ταμείο είναι μείον

Ενώ λοιπόν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι σε εκκρεμότητα και τα ταμεία των δήμων βρίσκονται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας των αυξημένων δαπανών λόγω κορωνοϊού, το έλλειμμα για το 2020 ανήλθε στα 569 εκατ. ευρώ. Οι δε έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, που ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν μόλις 170 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το έλλειμμα για το 2020 στα 399 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Και ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει για το νέο έτος αύξηση των κρατικών εσόδων από τους φόρους, αυτό δεν έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους ΟΤΑ. «Εάν μας δίνατε τα 550 εκατ. ευρώ που μας αναλογούν από τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα, θα μπορούσαμε στοιχειωδώς να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες για βασικά έργα υποδομής» είπε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα στο συνέδριο του αυτοδιοικητικού οργάνου στη Θεσσαλονίκη.

Προεκλογική παροχή

Από την πλευρά του, ο Στ. Πέτσας περιορίστηκε να μιλήσει για μελλοντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των δήμων που θα αποτυπωθεί το 2023, η οποία θα κυμανθεί στα 700 εκατ. ευρώ και για τους δήμους, και για τις Περιφέρειες! Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2022 ως «έτος αναθεώρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» και παρέπεμψε για τη σχετική αποτύπωση της αύξησης στον προϋπολογισμό του 2023, που θα είναι έτος αυτοδιοικητικών εκλογών... Προς το παρόν, ο Στ. Πέτσας αρκείται στη δέσμευση για πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση πριν από το τέλος του 2021.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL