Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Αττική / Στο έλεος της πλημμύρας οι περιοχές πέριξ των Γερανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αττική / Στο έλεος της πλημμύρας οι περιοχές πέριξ των Γερανείων

ΚΑΜΕΝΑ

Μολονότι ο γαλάζιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απέφυγε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να θέσει εαυτόν προ των ευθυνών του για τις πρόσφατες πλημμύρες, μεταθέτοντας τη συζήτηση για επόμενη συνεδρίαση, δεν κατόρθωσε να αποφύγει τη συζήτηση για τον πλημμυρικό κίνδυνο στα Γεράνεια  Όρη.

Το θέμα έφερε η «Δύναμη Ζωής», με την Παναγιώτα Παππά να επισημαίνει ότι, αν και είχε αποφασιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ότι είναι πρώτης προτεραιότητας η αντιπλημμυρική θωράκιση των Γεράνειων Ορέων, καθώς η όποια νεροποντή θα θέσει σε κίνδυνο το Αλεποχώρι από τη βόρεια πλευρά και την περιοχή της Κινέτας και των Μεγάρων από τη νότια πλευρά. «Ακόμη δεν έχει γίνει καμία τεχνική παρέμβαση στις καμένες εκτάσεις και τα κορμοδέματα δεν έχουν φτιαχτεί» υπογράμμισε η Π. Παππά.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αφού περιορίστηκε να παρουσιάσει ως έργο της Περιφέρειας τον καθαρισμό των ρεμάτων στους όγκους των Γερανείων Όρεων, ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 13 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη το Δασαρχείο δεν έχει κάνει δημοπράτηση. Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχτηκε ότι, επειδή δεν έχουν γίνει ακόμη οι εργασίες οριοθέτησης του μεγάλου ρέματος σε περίπτωση βροχόπτωσης, η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το νερό θα είναι από 70 κυβικά εκατοστά ανά δευτερόλεπτο στα 225 κυβικά εκατοστά ανά δευτερόλεπτο, συμπαρασύροντας φερτά υλικά. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες αποκατατάστασης, γιατί, όπως εξήγησε, «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο σκέλος της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών χρηματοδοτεί μόνο έργα και όχι μελέτες» και «κατά συνέπεια δεν είναι εφικτό η Περιφέρεια Αττικής να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πληρωμή μελετών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία θα υλοποιήσει το έργο αποκατάστασης των ορεινών όγκων».

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο πέρασε και στο αντιπλημμυρικό έργο της Κινέτας, εκεί όπου η έγκρισή του από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είναι αρκετά θολή, αλλά, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ελ. Κοσμόπουλος, πλέον η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου.

Όμως ο Χρήστος Καραμάνος εκ μέρους της "Δύναμης Ζωής έθεσε ζήτημα αδιαφάνειας στην κοστολόγηση εργασιών που σχετίζονται με την απομάκρυνση φερτών υλικών από την προγενέστερη πλημμύρα και τη φωτιά που ακολούθησε... Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη σύμβαση, αντί για 50.000 κυβικά φερτών υλικών, που βρίσκονται σε δύο σημεία στην Κινέτα και πρέπει να απομακρυνθούν, αναφέρεται ο όγκος των 403.000 κυβικών μέτρων με υπερπολλαπλάσιο κόστος από το αρχικό και ύψους 19 εκατ. ευρώ υπέρ του εργολάβου που θα υλοποιήσει το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL