Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Προσφυγικά Αλεξάνδρας / Βαλτώνουν στην αδράνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικά Αλεξάνδρας / Βαλτώνουν στην αδράνεια

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Κοινές δράσεις για την έναρξη των εργασιών ανάπλασης των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αναλαμβάνουν η Ρένα Δούρου ως επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής, ο Νάσος Ηλιόπουλος ως επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και ο Νίκος Μπελαβίλας ως τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε. και τώρα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για  Όλους».

Και οι τρεις καταλογίζουν στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση «απραξία» και «αδιαφορία» για την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι επί διοίκησης Δούρου είχε επιτευχθεί η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα των προσφυγικών στην Περιφέρεια Αττικής από την ΕΤΑΔ Α.Ε.

Κατόπιν αυτού, η διοίκηση της Ρ. Δούρου είχε βάλει μπροστά τον προγραμματισμό της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού αποκατάστασης και επανάχρησής τους με στόχο τη διάσωση της ιστορικότητας των κτισμάτων, την ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης με την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, καθώς και την προώθηση της κοινωνικής κατοικίας (για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες καθώς και για τους συγγενείς των ασθενών στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας").

Ακολούθως, στις 25 Ιουλίου 2019, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έκανε κατ’ αρχήν δεκτή τη δωρεά από την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. της μελέτης (η οποία εκπονήθηκε με ανάθεση και δωρεά, ως προς το κόστος εκπόνησης, από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.) με τον τίτλο “Επισκευές όψεων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις διατηρητέες οκτώ πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας”.

Μέσα στον Αύγουστο του 2019, ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Νίκος Μπελαβίλας παρέδιδε τον πλήρη φάκελο της ανάπλασης των προσφυγικών κατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας στην Περιφέρεια Αττικής και λίγο αργότερα και στον Δήμο Αθηναίων. Ο φάκελος περιείχε ολοκληρωμένες τις μελέτες, την οικοδομική άδεια και την άδεια του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων με διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του έργου.

Όμως, κατά την επίσκεψή τους στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το πρωί της Τρίτης, τόσο η Ρ. Δούρου και ο Ν. Ηλιόπουλος όσο και ο Ν. Μπελαβίλας διαπίστωσαν ότι «εδώ και δύο χρόνια δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος». Επίσης, διαπίστωσαν ότι «τα σχέδια ανάπλασης έχουν βαλτώσει». Ως εκ τούτου, οι τρεις επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων αποφάσισαν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες που προστίθενται στις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από το 2019 σε όλα τα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η ανάπλαση των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας συνδέεται ευθέως με την ιστορική μνήμη της πρωτεύουσας και συνιστά εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας, μνημείο της προσφυγικής κατοίκησης του 1922 και του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, αυτά τα λαβωμένα από τις οβίδες και τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944 κτήρια. Προκαλεί, πάντως, μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι επί διοίκησης Δούρου είχε δεσμευτεί κονδύλι από πόρους της Περιφέρειας Αττικής από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος Ι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL