Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κορωνοϊός / Οδεύουμε σε νέο φονικό κύμα έχοντας ήδη πολλαπλάσιους νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οδεύουμε σε νέο φονικό κύμα έχοντας ήδη πολλαπλάσιους νεκρούς

Μητσοτάκης Πλέυρης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η σοκαριστική εξοικείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και μερίδας του πληθυσμού με τον μεγάλο αριθμό θανάτων από covid-19 στη χώρα μας εδώ και εβδομάδες, η οποία έγινε την Δευτέρα αντικείμενο σκληρής κριτικής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, γίνεται σαφής αν παρακολουθήσει κάποιος την εξέλιξη των στατιστικών μεγεθών.

Η Ελλάδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες αντίστοιχου κλίματος και μεγέθους στην ΕΕ, έχει πολλαπλάσιες ανθρώπινες απώλειες.

ΓΡΑΦΗΜΑ OWID ΝΕΚΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 18102021
Owid

Συγκεκριμένα, ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα χάνει ημερησίως κατά μέσο όρο πάνω από 3 ανθρώπους από covid-19. Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία χάνει το ένα πέμπτο, ή 0,7 ανά εκατομμύριο, η Ιταλία 0,65, η Ισπανία 0,6, η Γαλλία 0,55. Η Κύπρος έχει περιορίσει τις δικές της ανθρώπινες απώλειες στο ένα δέκατο αυτών της Ελλάδας, με 0,32 θανάτους ανά εκατομμύριο.

«Πολύ πιθανό» να ξαναζήσουμε φονικό κύμα Νοέμβριο-Δεκέμβριο

Νέο καμπανάκι κινδύνου για το επόμενο διάστημα χτύπησε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Στην Αττική καταγράφεται μία μικρή αύξηση αυτή την εβδομάδα, μη σημαντική στατιστικά, στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα, είπε ο κ. Θωμαΐδης. Στην Επικράτεια, υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, όπως η Θεσσαλία και η βόρεια Ελλάδα.

Προέβλεψε ότι στην Αττική όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι «καλή» όπως είπε, «θα πάμε λίγο πιο ομαλά», αλλά την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή. Εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση» κρουσμάτων. «Η βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μία κορύφωση, που θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες», όπως σημείωσε. «Υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που αυτή την στιγμή έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν» στον ίδιο κατάλογο.

«Ναι, είναι πολύ πιθανό να συμβεί» απάντησε εξάλλου για το αν υπάρχει περίπτωση να ξανασυμβούν όσα έζησε πέρυσι η χώρα με το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί» για να είναι ουσιαστικά τα μέτρα

Το ανεφάρμοστο των μέτρων που θεωρητικά «επιβραβεύουν» τους εμβολιασμένους περιέγραψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα «δεν έχει φτάσει ακόμη το 60%, είναι 58,8%-59% του συνολικού πληθυσμού».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις νεαρές ηλικίες, καθώς «εμβολιάστηκαν αρχές του καλοκαιριού, άρα είναι τρομερά προστατευμένοι -και λόγω του νεαρού της ηλικίας και λόγω του ότι είναι το πολύ τρεις μήνες που έκαναν το εμβόλιο», ενώ αντίθετα «στις μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, εμβολιάστηκαν το χειμώνα ή αρχές της άνοιξης, έχουν περάσει 6 μήνες και έχει φανεί ότι τα εμβόλια χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους κυρίως για την ήπια νόσο και την μετάδοση σε άλλους. Χρειάζεται να γίνει η "αναμνηστική" δόση», όπως σημείωσε.

Παρέθεσε μάλιστα και την δική του χαρακτηριστική εμπειρία από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι σε ένα κατάστημα εστίασης, με εσωτερικό χώρο μόνο για εμβολιασμένους και εξωτερικό χώρο μεικτό, είναι εύκολο να γίνει έλεγχος πόσοι ανεμβολίαστοι μπαίνουν μέσα, έστω πέντε λεπτά για να πάνε σε μία τουαλέτα, ή... πέντε ώρες για να χορέψουν», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εκεί είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Τα μέτρα είναι σωστά, αλλά η εφαρμογή τους απαιτεί ελεγκτικούς μηχανισμούς πολύ αυστηρούς που δεν υπάρχουν». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος επισκέφτηκε την εβδομάδα που πέρασε καταστήματα εστίασης σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, αλλά μόνο σε ένα ελέγχηκε για το αν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL