Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δίκη μελών Ρουβίκωνα / «Η αστυνομία είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη μελών Ρουβίκωνα / «Η αστυνομία είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη»

Δολοφονία Χαμπίμπι Εξάρχεια ναρκωτικά έμπορος
INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαθρό αποδεικνύεται το κατηγορητήριο που έστησε η ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τη δολοφονία του εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια το 2016, καθώς σήμερα κατά την εκδίκαση της υπόθεση στην οποία κατηγορούνται τα δυο μέλη του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδης και Ν. Ματαράγκας για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία, η μάρτυρας κατηγορίας ανέτρεψε όσα φέρεται ότι δήλωσε στην πρώτη της κατάθεση.

Συγκεκριμένα, η ίδια υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και ότι χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης από την αστυνομία, το γεγονός ότι είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα ως διακινήτρια.

Η μάρτυρας ζητώντας από το δικαστήριο να μην βασίσει την απόφασή του στην πρώτη της κατάθεση, δήλωσε ότι ουσιαστικά καθοδηγήθηκε από την αστυνομία να ενοχοποιήσει τους δύο κατηγορούμενους.

«Να μην βασιστείτε σε μένα. Εγώ δεν υπέδειξα κανέναν. Η αστυνομία μου έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων και με ρωτούσε αν τους έχω δει γενικά στα Εξάρχεια. Ήμουν άρρωστος άνθρωπος. Δεν μπορώ να απαντήσω σε τίποτα από αυτά που με ρωτάτε. Δεν έπρεπε να είμαι καν εδώ. Δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν θεωρώ ότι τα έχω πει κ έτσι ακριβώς όπως είναι στην κατάθεση» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι «η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη».

Παράλληλα, η μάρτυρας κατηγορίας υπογράμμισε ότι την ίδια εποχή ήταν «κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών. Δεν θυμάμαι τίποτα δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο έτσι. (…) Μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) αν τους βοηθήσω και ενδεχομένως να είναι γραμμένα παραπάνω πράγματα από αυτά που έχω πει στην κατάθεση. Τα λόγια μου δεν είναι ακριβώς αυτά που γράφονται στο χαρτί. Δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι τα έχω πει αυτά».

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο εμφανίστηκαν 7 από τους 35 μάρτυρες κατηγορίας και ότι 15 από αυτούς δεν έχουν νομότυπα κληθεί να καταθέσουν.

Ο διάλογος κατά την εξέτασή της από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Κώστα Παπαδάκη:

Δικηγόρος: Η αιτία που συλληφθήκατε είχε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών;

Μάρτυρας: Ναι

Δικηγόρος: Την ίδια ημερομηνία με εσάς έχουν καταθέσει άλλοι 8 μάρτυρες για την ίδια υπόθεση, που σήμερα απουσιάζουν. Ήταν συγκατηγορούμενοί σας;

Μάρτυρας: Ναι ήταν στην ίδια υπόθεση με εμένα. Είχαμε συλληφθεί μαζί στις 12 του μήνα. Στις 13 καταθέσαμε για την ανθρωποκτονία.

Δικηγόρος: Γνωρίσετε τι έχουν απογίνει;

Μάρτυρας: Δεν έχω καμία επαφή με κανέναν. Κάποιοι είναι ακόμα φυλακή αλλά όσοι βγήκαν δεν ξέρω τι πορεία ακολούθησαν.

Δικηγόρος: Η κατάθεση σας είναι πολυσέλιδη και δεν διακόπτεται από ερωτήσεις. Ήσασταν σε θέση να πείτε 4 σελίδες πράγματα χωρίς ερωτήσεις;

Μάρτυρας: Όχι δεν ήμουν.

Δικηγόρος: Όταν διατυπώθηκε η κατάθεση πριν υπογράψετε τη διαβάσατε;

Μάρτυρας: Όχι.

Ο Ν. Ματαράγκας δήλωσε από την πλευρά τους: «Βρίσκομαι κατηγορούμενος για εκτέλεση εμπόρου ναρκωτικών. Γνωρίζω ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί τι εξυπηρετεί το να βρίσκομαι εδώ».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δεύτερος κατηγορούμενος Γ. Καλαϊτζίδης: «Βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τη στοχοποίηση από την κυβέρνηση, από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι κατηγορούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών. Αποφυλακίστηκαν μετά τις καταθέσεις τους, τους είπαν ότι “θα σας βοηθήσουμε”. Είμαστε υπερήφανοι που βγήκαμε ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών στη γειτονιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL