Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΕΟΠΥΥ / ΕΟΠΥΥ: Καταργούν την καθολικότητα, αυξάνουν τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΟΠΥΥ / ΕΟΠΥΥ: Καταργούν την καθολικότητα, αυξάνουν τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας

ΕΟΠΥΥ

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας». Αυτή η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη, στις 17 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, περικλείει και όλη τη φιλοσοφία του υπουργού Υγείας για το πώς αντιμετωπίζει τη σχέση πολίτη - υπηρεσιών Υγείας. Εξάλλου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στη συνάντηση που είχε ο Θ. Πλεύρης με τους συντάκτες Υγείας, έκανε σαφές ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτή η πρώτη προσέγγιση δεν έχει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, ωστόσο δίνει τη γενική ιδέα για την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η προαναγγελία Πλεύρη πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει η πιθανότητα αποκλεισμού ανθρώπων οι οποίοι δεν θα συμφέρουν τον ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν όποιον θέλει, αλλά όποιον θεωρούν λιγότερο κοστοβόρο από το προφίλ της υγείας του. Συνεπώς, ενδέχεται κάποιες παθήσεις ή κάποιες θεραπείες να αποφεύγονται, εφόσον κριθούν μη συμφέρουσες.

Με αυτό το δεδομένο, καταργείται η φιλοσοφία της καθολικής ασφάλισης, της καθολικότητας και της ισότητας. Παράλληλα, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφοροποιημένα πακέτα, δηλαδή διαβάθμιση στην ασφαλιστική συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος και με βάση αυτή την κλίμακα να διαφοροποιούνται και οι παροχές. Με αυτόν τον τρόπο αναιρείται η βασική ιδέα μιας προοδευτικής πολιτικής Υγείας, που είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη. Ουσιαστικά, αυτό θα μετακυλίσει κόστος στον πολίτη και θα αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.

Δημιουργείται σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με όσα έχει πει ήδη ο Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία, ενώ θα μειώσει το clawback. Όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Νιάκας, αν αληθεύει η δήλωση του υπουργού Υγείας, τα πράγματα στον υγειονομικό τομέα θα χειροτερέψουν και θα έχουμε ελλείμματα ξανά. «Κανείς υπουργός Υγείας δεν σκέφτεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αρκετός και όλοι όσοι πέρασαν από το υπουργείο έκαναν προσπάθειες να αυξηθεί. Ίσως ο κ. Πλεύρης, επειδή είναι νέος υπουργός, είναι βασιλικότερος του βασιλέως», τονίζει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, ο Δ. Νιάκας διευκρινίζει ότι αυτή έχει πολύ μακρό χρόνο και δεν διορθώνεται ούτε στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής θητείας, πόσο μάλλον στο μέσον της. «Διερωτώμαι τι πρόκειται να κάνει ως υπουργείο για τα θέματα της ποιότητας, εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημίας, όταν έχουμε πολλούς νεκρούς και μάλιστα η χώρα καταγράφει τον δεύτερο αριθμό νεκρών σε 1.000.000 πληθυσμό μετά τη Βουλγαρία, η οποία έχει συνέχεια επαναληπτικές εκλογές».

Με τις μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ, πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τη θετική λίστα φάρμακα και διαγνώσεις και να επιβαρυνθεί οικονομικά ο πολίτης, κάτι που είναι πολύ κακό, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Υγείας. «Τα φαρμακευτικά σκευάσματα και οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες γι’ αυτούς και για τον λόγο αυτό έχουν εγκριθεί με υπουργικές αποφάσεις στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί και συμπληρώνει ότι με αυτή την εξέλιξη θα μιλάμε για σύστημα Υγείας δυο ταχυτήτων. «Όποιος έχει, θα πληρώνει για να λαμβάνει φάρμακα και εξετάσεις. Ελπίζω ότι θα μελετήσει πάλι τα θέματα της Υγείας ο υπουργός και οι σύμβουλοί των θα τον αποτρέψουν από αυτή την ενέργεια».

Την ίδια ώρα, η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλή, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και φτάνει περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Ο Δ. Νιάκας διευκρινίζει ότι οι χώρες της Ευρώπης, που θέλουμε να ακολουθούμε και να συναγωνιζόμαστε, έχουν πολύ χαμηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση των δαπανών θα σημάνει ότι τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες για την ίδια τη ζωή τους και αυτό θα είναι τραγικό σε μια περίοδο πανδημικής κρίσης. Αντιθέτως, «οι δημόσιες δαπάνες, που φτάνουν το 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, θα πρέπει να αυξηθούν, γιατί ίσως είναι οι χαμηλότερες στις χώρες της Ε.Ε.».

«Πομφόλυγες η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικής εταιρείας»

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με όρους ασφαλιστικής εταιρείας, ο Δημήτρης Νιάκας ξεκαθαρίζει αρχικά ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ασφαλιστικός φορέας όλων των Ελλήνων και ως τέτοιος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. «Ασφαλίζει όλους τους Έλληνες, πλούσιους, λιγότερο πλούσιους και φτωχούς, σύμφωνα με το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης που ισχύει ακόμη στη χώρα μας».

Αν ο Θάνος Πλεύρης εννοεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως αγοραστής των υπηρεσιών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι περισσότερο λογικό. Αυτό εν πολλοίς κάνει και σήμερα, αλλά υπάρχει μια διαφορά. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τις υπηρεσίες Υγείας του δημόσιου συστήματος Υγείας στο πραγματικό τους κόστος. Αν, για παράδειγμα, πρέπει να αποζημιώσει τον 'Ευαγγελισμό' με 400 εκατ. ευρώ, συνήθως τον αποζημιώνει με 50 εκατ. ευρώ ή λιγότερα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό. Και έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός και καλύπτει τα έξοδα αυτά», εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας. Συνεπώς, από τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες που παρέχει και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών γίνεται από δύο πηγές, «πώς θα γίνει ο ΕΟΠΥΥ ασφαλιστική εταιρεία;» διερωτάται ευλόγως ο Δ. Νιάκας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι παραμένουν αρκετά ερωτήματα και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν πρέπει να παραμείνουμε στις δηλώσεις του Θ. Πλεύρη. «Ίσως, όταν καθίσει κανένα χρόνο στην καρέκλα του υπουργείου, να τα μάθει και να μην λέει αντίστοιχα πράγματα, που, όπως φαίνεται, είναι πομφόλυγες».

Δίδαγμα η πανδημία για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

Όπως υπογραμμίζει στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Νιάκας, σε καιρό πανδημίας πρέπει οι προσπάθειες όλων μας να συντείνουν στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των υγειονομικών που δίνουν το είναι τους για να την αποτρέψουν. «Είναι παράλογο, αυτό τον καιρό, που έχουμε χιλιάδες νεκρούς, με τις Δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να υφίστανται τρομερή πίεση, με εξουθενωμένους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, να σχεδιάζουμε στο πόδι τάχα δήθεν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση», δηλώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, καλεί τον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα -η οποία υπηρέτησε το δημόσιο σύστημα Υγείας- να δώσουν όλη τους την προσοχή στην πανδημία και να ενισχύσουν το ΕΣΥ με προσωπικό κυρίως και να αφήσουν κατά μέρος τις δήθεν μεταρρυθμίσεις για όλα τα παραπάνω. «Έτσι θα προσφέρουν περισσότερα στο σύστημα Υγείας, που στις μέρες μας δοκιμάζεται», καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL