Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Αντιπλημμυρικά έργα / Απευθείας ανάθεση 45 ημερών με υπογραφή περιφερειάρχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπλημμυρικά έργα / Απευθείας ανάθεση 45 ημερών με υπογραφή περιφερειάρχη

ΦΩΤΙΑ

Έχοντας φροντίσει την αιφνιδιαστική ψήφιση τροπολογίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας διαφημίζει ως πρωτοπόρα την κυβερνητική επιλογή κατά την οποία, με εξαιρετικά επισπευσμένες διαδικασίες και με μόνη έγκριση την υπογραφή του περιφερειάρχη, θα γίνεται ανάθεση της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συγκεκριμένους εργολάβους.

«Επιλέξαμε να υπάρχει ένας, ο οποίος θα αναλάβει τα έργα από πάνω μέχρι κάτω», λέει με περίσσιο κυνισμό ο Στ. Πέτσας, χωρίς να μπαίνει στον προβληματισμό αφενός για την πληρότητα των μελετών εφαρμογής που θα κληθούν οι εργολάβοι να υλοποιήσουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών, αφετέρου για τη διαφάνεια στη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των εργολάβων.

ΠΕΤΣΑΣ
"Επιλέξαμε να υπάρχει ένας, ο οποίος θα αναλάβει τα έργα από πάνω μέχρι κάτω" Στ. Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Με τις ψήφους της Ν.Δ.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές», αναφέρει εμφατικά (ΣΚΑΪ) ο Στ. Πέτσας σημειώνοντας ότι η ανάθεση στους εργολάβους θα γίνει εντός 45 ημερών. «Έπειτα από προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τις τέσσερις Περιφέρειες οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα μπορούν να γίνουν γρήγορα οι σχετικές συμβάσεις για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα», τονίζει.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι με τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους της Κ.Ο. της Ν.Δ. ότι έως την 30ή Νοεμβρίου του 2021 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης στους εργολάβους των αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στις πυρόπληκτες περιοχές. Προηγουμένως, οι περιφερειάρχες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και ύστερα οι περιφερειάρχες θα βάζουν την υπογραφή τους σε απευθείας αναθέσεις μελετών και σε αναθέσεις με εξαιρετικά συντετμημένες διαδικασίες στους εργολάβους. Το κόστος για τις μελέτες θα είναι προ ΦΠΑ στα 20.000 ευρώ και για τα έργα στα 5.225.000 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη παρακάμπτεται πασιφανώς η γνώμη των κατά τόπους περιφερειακών συμβούλων, ενώ ο ελεγκτικός ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων γίνεται κάτι περισσότερο από διακοσμητικός.

Έντονη αντίδραση Χατζηγιαννάκη

Στηλιτεύοντας την πρωτοφανή κυβερνητική επιλογή, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης τονίζει ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση δημιουργεί σύγχυση καθηκόντων μεταξύ του περιφερειάρχη και της εξωθεσμικά ορισμένης Επιτροπής Μπένου, καθώς η ειδική νομοθετική ρύθμιση αφορά και τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας.

«Είτε έχετε έτοιμες μελέτες και άρα θα δημοπρατήσετε έργα και άρα οι μελέτες αυτές δεν έχουν περιλάβει την κατάσταση που έχει γίνει μετά τις πυρκαγιές για τις πλημμυρικές ροές ή θα αφορούν μόνο μελέτες και άρα έργα δεν πρόκειται να δούμε τον χειμώνα αυτό και απλά θα ελπίζουμε άλλη μία φορά να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και θρηνήσουμε και άλλες ζωές», τονίζει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Μ. Χατζηγιαννάκης, μάλιστα, εξηγεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο προκειμένου να τρέξουν τα έργα, παρά τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Σημειώνει δε ότι στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών όλες οι αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν από τις Περιφέρειες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ με τη νέα ρύθμιση τα έργα είναι αποκλειστική ευθύνη όχι πια της Περιφέρειας αλλά του ιδίου του περιφερειάρχη!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL