Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
ΕΣΥ / Βαφτίζουν εξορθολογισμό τις μειώσεις παροχών στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Βαφτίζουν εξορθολογισμό τις μειώσεις παροχών στην Υγεία

Πλεύρης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σαφέστατος για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης, στη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους συντάκτες υγείας. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως αυτές να προμηνύουν κάποιες εκπλήξεις.

Εξειδίκευση θα γίνει επίσημα το επόμενο διάστημα μέσω συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο υπουργός Υγείας και θα αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο στον ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα, το clawback, το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Πάντως ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική ενίσχυση για την Υγεία στον επόμενο προϋπολογισμό και μοναδική εξαίρεση ενδέχεται να αφορά τον «εξορθολογισμό» -όπως ανέφερε- του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα έκανε γνωστή την πρόθεσή του για μείωση του clawback, δηλαδή της επιστροφής χρημάτων από τα φάρμακα. Ταυτόχρονα έθεσε ως βασικό στόχο να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του ΕΟΠΥΥ ώστε να λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Με τις παραπάνω ενέργειες ο υπουργός Υγείας δίνει... γην και ύδωρ στους ιδιώτες, την ώρα που δεν ανέφερε τίποτα για ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας. Διευκρίνισε δε ότι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρχουν τα ίδια κριτήρια ελέγχου, ενώ επανέλαβε την πρόθεση ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί ως ασφαλιστική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.

Σε αμφιβολία οι ΤΟΜΥ

Μεταξύ άλλων, ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε ο «εξορθολογισμός» που ετοιμάζει για το κομμάτι της υγείας να συμπεριλαμβάνει και αλλαγές στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας στηρίζει τις ΤΟΜΥ -κάτι που έκανε ο Βασίλης Κικίλιας-, ο Θ. Πλεύρης δεν έδωσε απάντηση και αρκέστηκε να πει ότι θα εξεταστούν τα πάντα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τροφή στους αντιεμβολιαστές

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στις ΜΕΘ με αφορμή την περιπέτεια υγείας που είχε περάσει στο παρελθόν.  Όπως διευκρίνισε, αναμένεται να ελεγχθεί αν οι θανόντες στις ΜΕΘ -όλων των νοσημάτων- είχαν επιβαρυνθεί εντός των εντατικών από άλλες λοιμώξεις, ώστε να βελτιωθεί ο συγκεκριμένος τομέας για τους ασθενείς.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συγκυρία και με τους αρνητές της επιστήμης να προωθούν το επιχείρημα ότι οι θάνατοι οφείλονται στην ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όχι στον ιό καθεαυτόν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η συγκεκριμένη πρωτοβουλία -παρότι έχει θετική κατεύθυνση- να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL