Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Κορωνοϊός / Τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών

Εμβολιασμός εμβόλιο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό για άτομα άνω των 60 ετών, τους υγειονομικούς και για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας, συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη χωρίς πρώτα να έχει δώσει σχετική έγκριση ο EMA.

Όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η τρίτη δόση χορηγείται 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την ίδια, διαπιστώθηκε ότι έπειτα από 6 περίπου μήνες, τα αντισώματα, που θεωρούνται δείκτης ανοσιακής απάντησης, μειώνονται στον οργανισμό. Επίσης, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε σχετικά με την ισχυρή σύσταση της Επιτροπής, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη και λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για όσους δεν έχουν επαρκή προστασία.

Σημειώνεται ότι η κα Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», ότι ενώ πριν 20 μέρες η Επιτροπή έλεγε για την τρίτη δόση ότι θα χορηγηθεί στους άνω των 60, εφόσον υπάρχει έγκριση από τον ΕΜΑ, δήλωσε ότι «θα θέλαμε να είχε φτάσει στην έγκριση ο ΕΜΑ, αλλά όχι όταν θα έχουμε φτάσει στην ταλαιπωρία και στο πρόβλημα των ασθενών που μπορεί να τους έχουμε προλάβει. Θα θέλαμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς».

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ραντεβού που αφορά στην τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όπως υπογράμμισε ο Μ. Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος με τις δύο δόσεις ή τη μία αν αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της johnson & johnson.

 

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση για το αν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση στους υγειονομικούς για τους οποίους ισχύει επί της ουσίας σήμερα, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για όλους. Για τους άνω των 60 ετών, για τους ανοσοκατασταλμένους και για τους υγειονομικούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός (γ' δόση) από τις κινητές μονάδες στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας.

Αναφορικά με την επίτευξη η όχι του πολυπόθητου τοίχους ανοσίας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» έριξε την ευθύνη για άλλη μία φορά στους πολίτες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαρτάται πλέον από τους πολίτες».

«Είναι όπως τα λέτε μαθηματικά. Το ποσοστό που λέτε εξαρτάται από τους πολίτες. Κάνουμε τα πάντα ώστε να αυξηθεί, βγαίνουμε έξω, είμαστε πολύ εξωστρεφής, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε. Αν έχουμε 40.000 ή 50.000 εμβολιασμούς την ημέρα αυτό αλλάζει και την επόμενη εβδομάδα θα μιλάμε με άλλα ποσοστά. Εξαρτάται πλέον από τους πολίτες» δήλωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL