Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βαφτίζουν «αναδιάταξη» το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βαφτίζουν «αναδιάταξη» το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ

Η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» και οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα έχει αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία αρκετών εμβολιαστικών κέντρων. Ωστόσο η κυβέρνηση -αρνούμενη να παραδεχτεί ότι το «λουκέτο» συνιστά παραδοχή ήττας- παρουσιάζει τις αλλαγές ως «αναδιάταξη δυνάμεων».

Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τους ρυθμούς... χελώνας στους εμβολιασμούς.

«Αυτό που θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των υγειονομικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουμε για το πρόγραμμα εμβολιασμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πάει πιο κοντά στους πολίτες, ενώ τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν για να προσφέρουν στους πολίτες.

«Μικροαλλαγές ή οποιεσδήποτε κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν την αναδιάταξη θα γίνουν, αλλά δεν αλλάζει η συνολικότερη κατεύθυνση» κατέληξε, ενώ παραδέχτηκε ότι το χαμηλό τοίχος ανοσίας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση. Επίσης επανέλαβε ότι στόχος είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία.

Λουκέτο για τρία mega εμβολιαστικά κέντρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αναστέλλεται η λειτουργία σε τρία mega εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, σε 7 από τους 10 mega εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων.

Τα 7 mega που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα από 28.9.2021 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των mega εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο.

Παράλληλα, τη στιγμή αυτή, η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, η δυναμικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί και εντός 48 ωρών να αναπτυχθούν 2.800 εμβολιαστικά κέντρα, οπότε και η συνολική ημερήσια δυναμικότητα θα ξεπερνά τις 140.000 εμβολιασμούς. Παρ’ όλα αυτά, με τα σημερινά δεδομένα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν τους 30.000.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία της χώρας και 160 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς.

Παράλληλα αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 κινητές ομάδες για κατ’ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους, Ρομά, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς.

Από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία», ωστόσο μόλις 165 γιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς.

Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων για το υπουργείο Υγείας γίνεται με βάση προβλεπτικά μοντέλα αρκετούς μήνες πριν και έτσι προγραμματίστηκε και η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Σήμερα εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα για τη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι και από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν περισσότεροι από 30.000 έχουν συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Ανοικτή η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Πάντα επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας, όπως διεμήνυσε χθες ο Γιάννης Οικονόμου. «Το επόμενο διάστημα, άμεσα στόχος είναι η εφαρμογή των μέτρων, έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί.  Ήδη γίνεται από τη Δευτέρα. Στόχος επίσης είναι η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών. Και στους ανήλικους και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Αξιολογούμε τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε νέα μέτρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL