Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Θεσσαλονίκη / Συνεχίζεται η προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας από τους απογόνους του Χρυσοχόου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Συνεχίζεται η προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας από τους απογόνους του Χρυσοχόου

ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

Την ερχόμενη Πέμπτη η Ιστορία της Θεσσαλονίκης για ακόμη μια φορά θα «καθίσει στο εδώλιο», αφού είναι να συζητηθεί στο Διοικητικό Εφετείο της πόλης η αίτηση ακύρωσης της απογόνου του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, κατά της μετονομασίας της φερώνυμης οδού σε Αλβέρτου Ναρ.

«Θεωρούμε ότι η υπό εκδίκαση αίτηση ακύρωσης των απογόνων του στρ. Αθανάσιου Χρυσοχόου δεν είναι παρά μια απόπειρα νομιμοποίησης / εξιλέωσης του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις. Μια προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, καθώς αποσιωπάται εσκεμμένα η εγκληματική δραστηριότητα των κατοχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη και των συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους ο Αθ. Χρυσοχόου κατείχε εξέχουσα θέση ως αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος» τονίζουν για την υπόθεση εκπρόσωποι του ΣΦΕΑ 1967-1974.

Καλούν μάλιστα τα μέλη του και τους πολίτες στις 23 Σεπτεμβρίου να εκφράσουν με την παρουσία τους στο Διοικητικό Εφετείο (Φράγκων 2-4) την υποστήριξή τους στη δημοκρατική νομιμότητα. Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ, αλλά και κατά του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αν και δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της τελευταίας οι ονοματοθεσίες των οδών.

Ο ΣΦΕΑ επισημαίνει επίσης ότι οι απόγονοι του Χρυσοχόου "δεν δίστασαν να καταθέσουν αγωγή για ‘προσβολή μνήμης νεκρού’ κατά των Αλέξανδρου Γρίμπα, Σπυρίδωνα Σακέττα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης και μελών του, επειδή με επιστολή τους προέτρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη μετονομασία του δρόμου».

Παράλληλα καλεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης «όπως έπραξαν και στο ΣτΕ, να υπερασπιστούν τη μετονομασία της οδού όχι μόνο για λόγους σεβασμού της νομιμότητας, αλλά και ως συμβολή στην προσπάθεια η Θεσσαλονίκη -που ανακηρύχθηκε μαρτυρική πόλη μόλις το 2012-, τιμώντας το μαρτυρικό και αντιστασιακό της παρελθόν, να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη και να γίνει παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL