Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
54 χρόνια από τη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

54 χρόνια από τη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη

Γιάννης Χαλκίδης

Τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967 ο αγωνιστής της δημοκρατίας Γιάννης Χαλκίδης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα όργανα της Χούντας. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, την περασμένη Κυριακή και ανήμερα της δολοφονίας του, συναγωνιστές/στριές του και πλήθος κόσμου τίμησαν για ακόμη μία χρονιά τη μνήμη και τον αγώνα του, στον τόπο όπου εκτελέστηκε, στον δρόμο που, ύστερα από δικές τους ενέργειες, φέρει το όνομά του.

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε τους δήμιους της Χούντας και δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε τους συναγωνιστές μας που έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και υπέφεραν τα μύρια όσα με τις οικογένειές τους» τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974 Βαγγέλης Γκιουγκής μιλώντας στη σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε ο σύνδεσμος πολιτικών κρατουμένων της χούντας για τον Γιάννη Χαλκίδη. Για τη δράση του μεγάλου αντιδικτατορικού αγωνιστή μίλησε το μέλος του Δ.Σ. Γ. Κατσαρός, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη των οικογενειών του Γ. Χαλκίδη και του Γρ. Παντή, καθώς και ο συναγωνιστής και αυτόπτης μάρτυς της δολοφονίας Ν. Χατζηγιάννης. Επίσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Να θυμίσουμε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ομάδα του ΠΑΜ ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ μπροστά στο Καυταντζόγλειο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον χώρο της Έκθεσης. Τρεις μέρες αργότερα, η γιάφκα του ΠΑΜ, στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα καταιγιστικά πυρά των ασφαλιτών. Λίγη ώρα αργότερα, ο αιμόφυρτος Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο Γρ. Παντή. Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών τους δύο επιζήσαντες από τα δολοφονικά πυρά των ασφαλιτών, ενώ τον Μάιο του 1980 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του Χαλκίδη, πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου.

Γιάννης Χαλκίδης

"Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε!"

"Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε τους δήμιους της Χούντας και δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε τους συναγωνιστές μας που έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και υπέφεραν τα μύρια όσα με τις οικογένειές τους" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974 Βαγγέλης Γκιουγκής, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Χαλκίδη που πραγματοποίησε με μαζική συμμετοχή πολιτών της Θεσσαλονίκης ο σύνδεσμος των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας το πρωί της περασμένης Κυριακής, ανήμερα και στον τόπο της εν ψυχρώ δολοφονίας του στις 5.9.1967, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 164Α - σήμερα Γ. Χαλκίδη, όπως μετονομάστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τη δράση του Γ. Χαλκίδη μίλησε το μέλος του Δ.Σ. Γ. Κατσαρός.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη των οικογενειών του Γ. Χαλκίδη και του αείμνηστου Γρ. Παντή, καθώς και ο συναγωνιστής και αυτόπτης μάρτυς της δολοφονίας Ν. Χατζηγιάννης. Επίσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΕΔΥΕΘ. Ειδική αναφορά έγινε στον Μίκη Θεοδωράκη με ψήφισμα του ΣΦΕΑ 1967-1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL