Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / 77 άνθρωποι σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / 77 άνθρωποι σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας του συνδυασμού της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και του καύσωνα, προχώρησε από τις 4 το μεσημέρι χθες Τρίτη το απόγευμα έως σήμερα στις 8 το πρωί το ΕΚΑΒ.

Αυτό ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα, μαζί με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Ο Π. Μπεχράκης ανέφερε ότι ήπια συμπτώματα, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε καταστάσεις δασικής πυρκαγιάς. Όπως σημείωσε, άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο καθηγητής στα μικρά παιδιά, τονίζοντας ότι αυτά εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους και παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους μεγάλους. Όπως υπογράμμισε, τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία: Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL