Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά / «Ντροπιαστικό ξεπούλημα» με τις ευλογίες της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά / «Ντροπιαστικό ξεπούλημα» με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Σκαραμαγκά
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

«Ντροπιαστική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την τιμή πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίο, κάνοντας λόγο για θράσος της κυβέρνησης» να αποδεχτεί την εν λόγω προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, το αντίτιμο, κυμαίνεται στα 62,5 εκ ευρώ (37,3 εκατ και 25,2 εκατ) και αφορά τόσο στην πώληση της Δεξαμενής Νο 5 -τη μεγαλύτερη της Μεσογείου-, όσο και στην προβλήτα Νο 4 του Ναυπηγείου, την οποία διεκδικεί και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιώργος Τσίπρας και Αλέξης Χαρίτσης, κάνουν λόγο για «σκοτεινά» σημεία στον διαγωνισμό και καταγγέλλοντας ότι μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 45% τα τιμήματα, χωρίς μάλιστα να ορίσει κατώτατη τιμή πώλησης ανάλογη με τα πορίσματα των εκτιμητών, τα οποία έκαναν λόγο για 100 εκατ.

«Ο όρος “κοψοχρονιά” φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά που έγινε για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων», σχολιάζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι ο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικά και παραγωγικά, κατασκευάζοντας υποβρύχια και συντηρώντας σχεδόν το σύνολο του στόλου του πολεμικού ναυτικού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, η επιχείρηση χρωστά συνολικά στους εργαζόμενους περίπου 200 εκατ. ευρώ, και σε περίπτωση που ισχύουν τα ποσά πώλησης που βγήκαν στη δημοσιότητα, είναι σαφές ότι δεν φτάνουν για την αποπληρωμή των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: κατάργηση όλων των εργαλείων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί λόγω πανδημίας, αυξήσεις φόρων και καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της, αν τελικά αποδεχθεί να κατακυρώσει την εξευτελιστική τιμή στην οποία ο ιδιώτης προτείνει να αγοράσει μια, κομβική για την εθνική μας άμυνα και οικονομία, εγκατάσταση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», τονίζουν καταλήγοντας οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα ικανοποιητική η οικονομική προσφορά

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική, τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την πώληση των Ναυπηγείων.

Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία. Σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Δεκεμβρίου, για το μεν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ, εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την πρώτη φορά δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, για το δε περιουσιακό στοιχείο που τελεί υπό ειδική διαχείριση, εμφανίστηκαν επίσης δύο ενδιαφερόμενοι, αντί ενός τον Δεκέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν σημαντικά υψηλότερη προσφορά».

Ολόκληρη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ:

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη. Η προηγούμενη κυβέρνηση απλώς έθεσε τα Ναυπηγεία σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες. Η σημερινή κυβέρνηση, έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας.

Σήμερα, ολοκληρώθηκε μια πολύμηνη προσπάθεια επίλυσης σειράς ζητημάτων, η οποία οδήγησε σε μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία. Σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Δεκεμβρίου, για το μεν περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ, εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την πρώτη φορά δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, για το δε περιουσιακό στοιχείο που τελεί υπό ειδική διαχείριση, εμφανίστηκαν επίσης δύο ενδιαφερόμενοι, αντί ενός τον Δεκέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν σημαντικά υψηλότερη προσφορά.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να τετραπλασιαστεί το προσφερόμενο τίμημα. Συγκεκριμένα, το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 77,9 εκατ. ευρώ, καθώς σήμερα κατατέθηκαν προσφορές 37,3 εκατ. ευρώ για το περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΑΔ, 26 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία της ειδικής διαχείρισης, και βεβαίως πρέπει να προσμετρηθούν και τα ποσά των νομιμοποιήσεων, που ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ, όπως και τα λοιπά στοιχεία που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής, ποσού 5,6 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, καταβάλλεται συντεταγμένη προσπάθεια, σε συνεργασία με το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση αιτημάτων τους».

Άδωνις Γεωργιάδης: Ικανοποιητικό το τίμημα

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει την τιμή πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Ο κύριος Γιώργος Προκοπίου αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και ταυτόχρονα έναν σταθερό επενδυτή στην ελληνική οικονομία», τονίζει μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας κατόπιν της εντολής του ελληνικού λαού, θέσαμε ως έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Πρώτος σταθμός ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση της εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Σύρου, τα οποία έκτοτε δουλεύουν εξαιρετικά. Ο δεύτερος μας στόχος ήταν η διενέργεια και η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κάτι που επετεύχθη σήμερα με την πρωταγωνιστική συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών, με ένα ικανοποιητικό τίμημα και με έναν επενδυτή όπου αποτελεί εγγύηση για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κύριος Γιώργος Προκοπίου αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και ταυτόχρονα έναν σταθερό επενδυτή στην ελληνική οικονομία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η παρουσία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα συμβάλει καθοριστικά στην επιδίωξη του στόχου που έχουμε θέσει. Τελευταίος σταθμός στην αλυσίδα θα είναι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που ελπίζουμε να εξελιχθεί εντός του έτους».

«Ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά»

«Η κοροϊδία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζεται» τονίζει το Σωματείο εργαζομένων στα ναυπηγεία «Τρίαινα» προσθέτοντας ότι «η προσφερόμενη τιμή είναι απολύτως εξευτελιστική και δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην πραγματική αξία του Ναυπηγείου, την οποία ανεξάρτητοι εκτιμητές έχουν προσδιορίσει σε πάνω από 100 εκατομμύρια».

Τα Ναυπηγεία «δεν πρόκειται να παραδοθούν σε κανένα επενδυτή για ένα κομμάτι ψωμί» ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«H κοροϊδία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συνεχίζεται. Σήμερα 7 Ιουλίου άνοιξαν οι προσφορές των υποτιθέμενων επενδυτών για την εξαγορά του ενεργητικού των Ναυπηγείων. 22.1 εκατομμύρια η μία, 25,2 η άλλη.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο προσφορών, υποψιάζει , ούτως ή άλλως η προσφερόμενη τιμή είναι απολύτως εξευτελιστική και δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην πραγματική αξία του Ναυπηγείου, την οποία ανεξάρτητοι εκτιμητές έχουν προσδιορίσει σε πάνω από 100 εκατομμύρια.

Δίνουν 25 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο Ναυπηγείο το οποίο είναι σε λειτουργία και το οποίο κατασκευάζει ακόμη και υποβρύχια, ενώ οι ίδιοι προσφέρουν 37 εκατομμύρια για το διπλανό ακίνητο της ΕΤΑΔ, το οποίο είναι μόνο οικόπεδα και μια δεξαμενή.

Οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου, η οποία εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων, δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτή τη εξέλιξη.

Είμαστε από την αρχή αντίθετοι με την διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας δικαιώνουν.
Καλούμε τον ειδικό διαχειριστή, καλούμε και την κυβέρνηση να μην αποδεχτούν αυτό το ξεπούλημα. Καλούμε το διαχειριστή να μην αναδείξει πλειοδότη.

Νομική διέξοδος υπάρχει. Να συγκληθεί άμεσα η συνέλευση των πιστωτών και να αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β του Πέμπτου Μέρους του Δευτέρου Βιβλίου του νέου πτωχευτικού κώδικα, σύμφωνα με το άρθρο 265 παρ. 1 εδ γ του Κώδικα αυτού και να απορρίψουν τις «προσφορές».

Σε κάθε περίπτωση οι 750 εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ναυπηγείο δεν πρόκειται να παραδοθεί σε κανένα επενδυτή για ένα κομμάτι ψωμί.

Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα 200 εκατομμύρια που μας χρωστάει η εταιρεία , από τα οποία πάνω από 30 είναι οι αποζημιώσεις μας, σε κανένα.
Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πάρουν ΑΜΕΣΑ θέση. ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΎΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Και να δεσμευτούν ότι θα μας εξοφλήσουν όλα τα οφειλόμενα. Ότι θα μας καταβάλουν άμεσα τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του δημοσίου το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC).

Σε διαφορετική περίπτωση οι αγώνες μας θα πάρουν άλλες διαστάσεις. Και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε»

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ντροπιαστικές οι προσφορές που κατατέθηκαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της Κυβέρνησης, αν τελικά κατακυρώσει το διαγωνισμό στον πλειοδότη.

Όπως ενημερωθήκαμε, από πηχυαίους τίτλους φιλικών προς την Κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να ανακηρύχτηκε τελικά πλειοδότης στην διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το αντίτιμο, που όπως σχολιάζεται «ικανοποίησε» το Ελληνικό Δημόσιο και κατοχύρωσε τον πλειοδότη, κυμαίνεται στα 62,5 εκατ. ευρώ (37,3 εκατ. και 25,2 εκατ,) και αφορά τόσο στην πώληση της Δεξαμενής Νο 5- τη μεγαλύτερη της Μεσογείου-, όσο και στην προβλήτα Νο 4 του Ναυπηγείου, την οποία ορθά διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης και οι γραφικές φωνές περί δήθεν ανάπτυξης, οφείλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει σκοτεινά σημεία και γεννά ερωτήματα καθώς πρόκειται για επαναληπτική διαδικασία (μετά από αυτόν του Δεκεμβρίου που κηρύχτηκε άγονος) κατά την οποία η Κυβέρνηση έσπασε στα δύο, τα προς πώληση τμήματα, δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση 6μηνών, μείωσε σε σημείο ξεπουλήματος κατά 45% τα τιμήματα, δεν όρισε κατώτατη τιμή πώλησης ανάλογη με τα πορίσματα των εκτιμητών και είχε προκλητική χρονική διάρκεια μόνο ενός μήνα.

2. Ο όρος «κοψοχρονιά» φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά που έγινε για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων, καθώς ο Σκαραμαγκάς αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικός και παραγωγικός, κατασκευάζοντας υποβρύχια και συντηρώντας σχεδόν το σύνολο του στόλου του πολεμικού ναυτικού, ενώ η πραγματική του αξία, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, ξεπερνά τα 100 εκατ.

3. Την ώρα που η Κυβέρνηση θα δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων, ας μεριμνήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στους εργαζομένους, στους οποίους η Επιχείρηση χρωστά περίπου 200 εκατ ευρώ, ενώ το τίμημα των εγκαταστάσεων ανήλθε μόνο στα 25,2 εκατ. Με τόσο χαμηλό τίμημα πως σκέφτονται οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΝΔ να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους αλλά και τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του Δημοσίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC);

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: κατάργηση όλων των εργαλείων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί λόγω πανδημίας, αυξήσεις φόρων και καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της, αν τελικά αποδεχθεί να κατακυρώσει την εξευτελιστική τιμή στην οποία ο ιδιώτης προτείνει να αγοράσει μια, κομβική για την εθνική μας άμυνα και οικονομία, εγκατάσταση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα επιλέξει να δώσει την χαριστική βολή στους 750 εργαζόμενους και αν θα βάλει την υπογραφή της κάτω από αυτή τη ντροπιαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους, τους οποίους πάντα θωρούσαμε αναπόσπαστο τμήμα της λύσης που πρέπει να δοθεί για τον Σκαραμαγκά και όχι ως «βαρίδι», όπως η Κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την τακτική της, καθώς η πείρα και η εξειδίκευσή τους προσθέτουν στην υψηλή αξία των Ναυπηγείων».
 
Βίτσας Δημήτρης- Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Δρίτσας Θοδωρής- Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα- Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Σαντορινιός Νεκτάριος- Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Τσίπρας Γιώργος- Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Χαρίτσης Αλέξης- Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL