Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Vodafone / «Περίεργη» πρόσβαση στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Vodafone / «Περίεργη» πρόσβαση στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ

Κατάστημα της Vodafone
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ερώτηση στη Βουλή για την ενδεχόμενη πρόσβαση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone σε προσωπικά δεδομένα που έχει ο ΟΑΕΔ, κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη να απαντήσει με ποιο τρόπο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα που έχει εμπιστευτεί η πολιτεία στον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι η Vodafone αυτή την περίοδο διεξάγει επικοινωνιακή εκστρατεία, προσφέροντας απεριόριστα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, πρόσβαση σε μαθήματα εξέλιξης επαγγελματικών δεξιοτήτων και δωρεάν επαγγελματική καθοδήγηση «για όσους έχασαν την εργασία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας και είναι επιδοτούμενοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν ότι την τελευταία περίοδο έχουν σημειωθεί αθρόες διαρροές προσωπικών δεδομένων χιλιάδων χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτουν ότι «ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συμβάσεις της κυβέρνησης με εταιρείες διαχείρισης δεδομένων με αμφιλεγόμενους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι οποίες μάλιστα δεν είχαν δημοσιευτεί ως όφειλε η κυβέρνηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

«Επειδή, η προσφορά αυτή αφορά ανέργους οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην εφαρμογή με αναγραφή του Αριθμού Δελτίου Ανεργίας, δηλαδή η επιλογή θα γίνει με βάση το δελτίο το οποίο αντιστοιχεί στον αριθμό αυτό». Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Δελτίο Ανεργίας περιέχει προσωπικά δεδομένα τα οποία χειρίζεται αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προσθέτουν ότι «επειδή, για να επαληθεύσει η Vodafone το Δελτίο Ανεργίας αυτών που θα κάνουν αίτηση ώστε να διαπιστώσει ποιοι έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή για να επιλέξει από μια συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων, θα πρέπει να έχει κάποιου είδους πρόσβαση στα Μητρώα του Οργανισμού, δηλαδή στη Βάση Δεδομένων των ανέργων» και «επειδή, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2020 - 2025 (ΑΔΑ: 6ΙΒΕ46ΜΤΛΠ-ΦΜ5) η εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων και ιδίως των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στον νέο ψηφιακό κόσμο αποτελεί πολιτική ύψιστης σημασίας», ζητούν από τον Κ. Χατζηδάκη να απαντήσει εάν υπάρχει κάποια σύμβαση και με ποιο τρόπο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL