Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Χαρδαλιάς – Χρυσοχοΐδης / Αυξημένο κόστος και πρόληψη κατόπιν εορτής και πέραν αρμοδιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαρδαλιάς – Χρυσοχοΐδης / Αυξημένο κόστος και πρόληψη κατόπιν εορτής και πέραν αρμοδιοτήτων

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Τρεις εβδομάδες μετά τη δημόσια παραδοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με αφορμή τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, ότι έλειπαν 29 εναέρια μέσα κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδους και τις δικαιολογίες περί “βασικής αντιπυρικής περιόδου”, χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσίασαν τον σχεδιασμό για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και την επιχείρηση “Δρυάδες”, μιλώντας παράλληλα για μια νέα προσέγγιση με “επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα”.

Παρ’ όλα αυτά ξεκαθαρίστηκε ότι η επιχείρηση “Δρυάδες”, η οποία αφορά τους προληπτικούς καθαρισμούς, τη διάνοιξη δασικών δρόμων και διόδων πυροσβεστικών οχημάτων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, με εντολή πρωθυπουργού και στήριξη υπουργού υλοποιεί το νέο της δόγμα “όπου ελοχεύει κίνδυνος προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις”. Μάλιστα, όπως σημείωσε, μετά την κακοκαιρία Μήδεια αποκαλύφθηκε ότι μπορεί ένας φορέας να έχει την αρμοδιότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να φέρει σε πέρας την αρμοδιότητα, δείχνοντας εμμέσως τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι με το καθεστώς που υπήρχε ήταν αδύνατον να γίνουν οι προληπτικοί καθαρισμοί, προσθέτοντας ότι γίνεται ακόμα προσπάθεια για να φύγουν τα ξερά κλαδιά και τα υλικά που είχαμε από την κακοκαιρία της Μήδειας.

Στη συνέντευξη προαναγγέλθηκε η σημερινή διυπουργική σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας με θέμα την έγκριση του προγράμματος “Αιγίς”, όπου “θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης και εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, 1,7 δισεκατομμύρια” από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση των καναντέρ και ο εκσυγχρονισμός των μέσων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης τονίστηκε ότι το φετινό κόστος είναι αυξημένο, χαρακτηριστικά είναι αυξημένο κατά 17% μόνο για τις μισθώσεις των εναερίων. Σχετικά με τον σχεδιασμό, επισημάνθηκε ότι τα εναέρια μέσα έχουν κομβικό ρόλο, συνολικά θα είναι 69 και φέτος θα ενισχυθούν για πρώτη φορά με έξι αεροσκάφη air tractors, και αναλύθηκε ο τρόπος κατανομής σε όλη τη χώρα εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL