Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.8°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C27.3°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C22.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C29.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Αλόννησος / Στο νοσοκομείο τουρίστρια έπειτα από δάγκωμα φώκιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλόννησος / Στο νοσοκομείο τουρίστρια έπειτα από δάγκωμα φώκιας

φώκια
(MOm)

Στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο στον Βόλο κατέληξε 50χρονη τουρίστρια από τη Βουλγαρία, που είχε την κακή ιδέα να αψηφήσει τους κανόνες ασφαλείας και να πλησιάσει μία φώκια στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου προκειμένου να τη δει από κοντά και να την χαϊδέψει. Το θαλάσσιο θηλαστικό τρόμαξε και της επιτέθηκε με δαγκώματα στα πόδια.

Η τουρίστρια, που έκανε διακοπές με ιστιοφόρο, μεταφέρθηκε από μέλη της παρέας της στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για την παροχή βοήθειας και από τους γιατρούς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο νοσοκομείο στον Βόλο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το περιστατικό σημειώθηκε πολύ κοντά στην Α' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο, αφού οι φώκιες που ζουν εκεί βρίσκονται σε προστατευμένη περιοχή, είναι εξοικειωμένες με τους ανθρώπους και παράλληλα πολύ φιλικές.

Σημειώνεται ότι όπως υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, όταν δει κάποιος φώκια πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας. «Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά» επισημαίνει χαρακτηριστικά.  

Οι οδηγίες της MOm 

«Αν συναντήσεις φώκια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου. Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!

ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΗΛΙΑ: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

• ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.

• ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.

• ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!

• ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!

• ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.

• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

• ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL