Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.1°C28.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.3°C25.1°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
27.1°C31.5°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.5°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C23.9°C
4 BF 46%
Σχολεία / Επιστρέφουν ανεμβολίαστοι οι δάσκαλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Επιστρέφουν ανεμβολίαστοι οι δάσκαλοι

ΣΧΟΛΕΙΟ

Στα όριά τους βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λίγο πριν από την επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 10 Μαΐου. Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, οι τάξεις συνεχίζουν να υποδέχονται μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας πέρα από τα self tests.

Χωρίς εμβόλια η επιστροφή στα σχολεία

«Πολλοί εκπαιδευτικοί είτε δεν βρίσκουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε έκλεισαν μετά το τέλος Ιουνίου. Είναι απαράδεκτο» λέει στην «Α» η Κλειώ Κ., αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Εικαστικών σε δημοτικό σχολείο στο  Ίλιον.

«Εγώ εχθές κατάφερα να μεταφέρω τον εμβολιασμό μου για τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο είναι τρομερή ειρωνεία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να κάνουν εμβολιασμούς μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ δεν ξέρουν εάν θα προσληφθούν ξανά από Σεπτέμβριο. Μπορεί για τους μόνιμους να έχει νόημα να αποκτήσουν αντισώματα για να επιστρέψουν ξανά στα σχολεία το φθινόπωρο, αλλά πρόκειται για τη μειονότητα των εκπαιδευτικών, αφού οι προσλήψεις έχουν παγώσει».

«Όταν η υπουργός λέει διθυραμβικά ότι ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών και μπορούμε να γυρίσουμε στα σχολεία ασφαλείς, είναι ψέμα. Διότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και το έτος. Θα πάμε στα σχολεία ανεμβολίαστοι» επισημαίνει η Κλειώ Κ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα self tests, τα οποία -σύμφωνα με την ίδια- είναι το μοναδικό μέτρο που έχει ληφθεί, είναι πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να τηρηθεί, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με μια απλή υπεύθυνη δήλωση.

Έρμαια της κυβερνητικής αδιαφορίας

Η Κλειώ Κ. έχει 13 τμήματα και έρχεται καθημερινά σε επαφή με 270 παιδιά. Παιδιά που δεν μπορούν να φορούν σωστά τις μάσκες, που δεν μπορούν να τηρήσουν εύκολα αποστάσεις. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, παρότι τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν εκπαιδευτικοί ή μαθητές με Covid-19, δεν έκλεισε ούτε ένα τμήμα. Επειδή τα παιδιά δεν ήταν υποχρεωμένα να κάνουν επανέλεγχο. Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στους εκπαιδευτικούς ήταν ότι, εάν δεν υπάρξει επαφή με κάποιον θετικό μαθητή για περισσότερες από δύο ώρες, δεν θεωρούνται στενές επαφές.

«Δηλαδή, όταν κάνω 50 λεπτά μάθημα, δεν θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα να κολλήσω;  Όταν οι τάξεις αναμειγνύονται συνεχώς, δεν υπάρχει πιθανότητα διασποράς; Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες. Και οι εκπαιδευτικοί έχουμε γονείς μεγάλους σε ηλικία, φίλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκατοντάδες μαθητές.  Έχουμε τεράστιες ευθύνες» λέει η Κλειώ.

Το υπουργείο Παιδείας τους άφησε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.  Όπως λέει η Κλειώ, θεωρεί προσβλητικό να ακούει από την Ν. Κεραμέως ότι «τα παιδιά μάς έβαλαν τα γυαλιά». Γιατί τα παιδιά που είναι 6 ή 7 χρόνων δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα. Δεν φορούν καθόλου ή δεν μπορούν να φορέσουν σωστά τις μάσκες. Τις ρίχνουν, τις βάζουν κάτω από τη μύτη. Σε κάθε μάθημα αφιερώνει πολύ χρόνο μέχρι να πείσει τα παιδιά να βάλουν τις μάσκες.

Τάξεις - «υγειονομικές βόμβες»

Τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά. «Τα παράθυρα στις αίθουσές μας δεν ανοίγουν. Είναι σκεβρωμένα. Μετά τα Χριστούγεννα, ο σύλλογος γονέων, με δικά του έξοδα, κατάφερε να ανοίξει δύο μικρά παράθυρα ανά τάξη» υπογραμμίζει η Κλειώ.

«Οι μαθητές είναι έως 27 ανά τμήμα, παρ' όλο που στο σχολείο μας έχουμε αίθουσες αχρησιμοποίητες. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η περσινή απόφαση για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Και το υπουργείο Παιδείας πλασάρει την καραμέλα ότι τα παιδιά δεν νοσούν» προσθέτει η ίδια. «Εάν εγώ κολλήσω, θα μολύνω 150 οικογένειες».

Επιπλέον στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια, η οποία προφανώς δεν προλαβαίνει να καθαρίσει 13 τμήματα σε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.

Ταυτόχρονα σε φιάσκο εξελίχθηκε και η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, διότι, όπως λέει, από τη μία πολλά παιδιά δεν είχαν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και, από την άλλη, διότι πολλοί εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να κάνουν τηλεμαθήματα χωρίς να έχουν καμία επιμόρφωση. «Αυτή η λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα και τα επιπλέον μέτρα προστασίας που λένε συνεχώς είναι ένα ψέμα. Το υπουργείο Παιδείας μάς έχει αφήσει απροστάτευτους» καταλήγει η Κλειώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL