Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Φοιτητές / Διά ζώσης αντι-μάθημα στη Νομική για ΜΜΕ και εξουσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοιτητές / Διά ζώσης αντι-μάθημα στη Νομική για ΜΜΕ και εξουσία

ΝΟΜΙΚΗ

Το προαύλιο της Νομικής γέμισε ξανά με φοιτητές. Το πρώτο διά ζώσης μάθημα μετά το πολύμηνο σφράγισμα των πανεπιστημίων έγινε κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό. Κόντρα στην επιβολή της απρόσωπης διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Με αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες, οι φοιτητές γύρισαν στον ζωτικό τους χώρο φτιάχνοντας το δικό τους αμφιθέατρο και δείχνοντας ότι στις σχολές τους δεν χωράει πανεπιστημιακή αστυνομία.

Πίσω στις σχολές

Παρασκευή 9 Απριλίου. Το ρολόι δείχνει 12.35. Στο προαύλιο της Νομικής οι φοιτητές αρχίζουν να στήνουν καρέκλες με αποστάσεις δύο μέτρων. Σιγά - σιγά ο κόσμος πυκνώνει. Φοιτητές από διάφορα τμήματα προσέρχονται σταδιακά από την κεντρική πύλη.  Έναν χρόνο και έναν μήνα μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων, οι φοιτητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Γι' αυτό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το πρώτο διά ζώσης αντι-μάθημα. Να δείξουν ότι οι σχολές τους ανήκουν.  Ότι τα πανεπιστήμια είναι ο ζωτικός τους χώρος.  Ότι θα βρίσκονται εκεί παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σφραγίσει τις σχολές προκειμένου να περνάει νομοσχέδια που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον τους και υποβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία.

Με μάσκες και αποστάσεις

«ΜΜΕ & Εξουσία» είναι ο τίτλος του αντι-μαθήματος, που αρχίζει λίγο μετά τη 1. Οι φοιτητές κάθονται με αποστάσεις και μάσκες στο προαύλιο. Δημιουργούν το δικό τους αμφιθέατρο κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις. Επιστρέφουν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, που κινδυνεύει να καταληφθεί από δυνάμεις καταστολής.

Όπως λένε, δεν πρόκειται να επιτρέψουν να τους στερήσουν ακόμη έναν χρόνο από τη φοιτητική τους ζωή. Γιατί δεν γυρνάει πίσω. Και αγωνίζονται για να βάλουν φρένο στις αντιεκπαιδευτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που επιδιώκει να διαλύσει τη δημόσια Παιδεία και να πετάξει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περισσότερους από 24.000 εισακτέους εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς. Η επιστροφή στις σχολές γίνεται πλέον αναγκαιότητα.

Προσπάθεια επανοικειοποίησης των σχολών

Η Βασιλική Σταυριανουδάκη είναι φοιτήτρια τρίτου έτους από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και μέλος του φοιτητικού συλλόγου.  Όπως επισημαίνει στην «Α», «κάνουμε μία προσπάθεια επανοικειοποίησης των σχολών μας, μια προσπάθεια να ξαναγυρίσουμε στις σχολές μας, να ξαναδυναμώσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους, να τους κάνουμε ενεργούς και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη».

Παράλληλα επισημαίνει πως «η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα πανεπιστήμια γιατί με το πάγωμα των συλλόγων μπορεί να επωφεληθεί για να καταστείλει τις αντιδράσεις. Ωστόσο δείξαμε το τελευταίο διάστημα ότι αυτό δεν ισχύει, έτσι σπάσαμε τις απαγορεύσεις και βγήκαμε μαζικά να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματά μας».

Ο Σπύρος Καββαδάς είναι δευτεροετής φοιτητής και μέλος του φοιτητικού συλλόγου Οικονομικού του ΕΚΠΑ. «Σήμερα αποφασίσαμε να επανοικειοποιηθούμε τον χώρο της σχολής μας, καθώς η κυβέρνηση έχει πάνω από έναν χρόνο κλειστές τις σχολές. Θέλουμε να δείξουμε ότι οι σχολές μπορούν να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να γίνει διά ζώσης το μάθημα. Τα λεφτά που θέλει να διοχετεύσει για την πανεπιστημιακή αστυνομία θέλουμε να τα δώσει ώστε να λάβει μέτρα προστασίας στις σχολές» λέει στην «Α».

Επιπλέον καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «προτιμά να κρατήσει κλειστά τα ΑΕΙ προκειμένου να περάσει τις αντιεκπαιδευτικές της μεταρρυθμίσεις χωρίς να βρει αντίσταση».

Όπως λέει ο ίδιος, οι φοιτητές σκοπεύουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους την ώρα που εντείνεται η κυβερνητική επίθεση εις βάρος τους και να πρωτοστατήσουν, όπως κάνουν πάντα, ενάντια σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και αντιλαϊκό νομοσχέδιο.

«Γι' αυτό, πέρα από πορείες, κάνουμε και δράσεις επανοικειοποίησης και πολιτιστικές δράσεις, ώστε να περάσουμε αυτό το μήνυμα στην κ. Κεραμέως» επισημαίνει ο Σπύρος προσθέτοντας ότι τα διά ζώσης αντι-μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά και την επόμενη εβδομάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL