Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Lockdown / Ανοίγουν τα σχολεία με ευθύνη καθηγητών και γονέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Ανοίγουν τα σχολεία με ευθύνη καθηγητών και γονέων

ΣΧΟΛΕΙΟ

«Καζάνι που βράζει» είναι τα σχολεία, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία τους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι μηδενικά. Η αγωνία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι διάχυτη, καθώς η διαδικασία με τα self tests δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αναχαιτίσει τη διασπορά τού ιού εντός των σχολικών μονάδων.

Τι θα γίνει με τα self tests

Στην «ατομική ευθύνη» το ρίχνουν το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις σχολικές μονάδες.  Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα σχολεία παραμένουν ανοχύρωτα, χωρίς να προχωρούν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, χωρίς αραίωση των τμημάτων. Τα σχολεία είναι αυτά που χτυπήθηκαν σφοδρά από την πανδημία, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κλείνουν συνεχώς, χωρίς σχέδιο, χωρίς σαφές πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Η διαδικασία με τα self tests έχει δημιουργήσει ερωτήματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η διάθεση των λεγόμενων self tests θα γίνει σε πρώτη φάση σε μαθητές Λυκείου από 16 έως 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ θα πρέπει να τα διενεργούν αποκλειστικά κατ’ οίκον, και όχι στα φαρμακεία, από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο θετικό κρούσμα, αυτό θα δηλώνεται στην πλατφόρμα selftestsing.gov.gr. Στη συνέχεια θα γίνεται επαναληπτικό τεστ δωρεάν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή από επαγγελματία Υγείας. Από την άλλη, όσοι μαθητές έχουν αρνητικό τεστ θα το δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση που θα συμπληρώνουν οι γονείς τους και θα πρέπει να τη φέρουν μαζί στο σχολείο κατά την έναρξη των μαθημάτων.  Όσοι από τους μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση ότι είναι αρνητικοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην τάξη και να παρακολουθήσουν μαθήματα ούτε διά ζώσης ούτε με τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, τα self tests αποτελούν τον μοναδικό τρόπο επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναλειτουργία των Λυκείων, καθώς είναι κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι εκείνα που θα επαναλειτουργήσουν στο τέλος.

Προβληματισμοί και ασάφειες

Οι ανησυχίες μαθητών και εκπαιδευτικών είναι πολλές. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι δεν διαχειρίστηκαν σωστά την πανδημία σε κανένα επίπεδο και τώρα αρκούνται να το ρίχνουν στην «ατομική ευθύνη».

Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τα self tests.  Όπως έχουν διατυπώσει και λοιμωξιολόγοι, τα self tests -όπως και τα rapid tests- παρουσιάζουν αποκλίσεις και δεν έχουν την ίδια ακρίβεια με τα μοριακά. Οπότε μπορεί να δίνουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας και οι μαθητές να είναι πιο χαλαροί λαμβάνοντας υπόψη ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι ίδιοι οι γονείς δεν είναι αρμόδιοι ούτε ειδικοί για να διενεργήσουν με τον σωστό τρόπο τα τεστ στα παιδιά τους, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL