Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Δημήτρης Κουφοντίνας / Αρνησιδικία που παραβιάζει το σύνταγμα καταγγέλλουν οι συνήγοροί του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κουφοντίνας / Αρνησιδικία που παραβιάζει το σύνταγμα καταγγέλλουν οι συνήγοροί του

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Με μια δήλωση που ξεχειλίζει από αγανάκτηση, δύο από τους συνηγόρους του πολυϊσοβίτη απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, οι Ιωάννα Κούρτοβικ και Δημήτρης Σαραφιανός, περιγράφουν το απόλυτο αδιέξοδο που έχει προκληθεί, με ευθύνη που αποδίδουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση, με την υπόθεση του κρατούμενου και του αιτήματός του, που μπήκε αισίως στον τρίτο μήνα της εκκρεμότητάς του.

Οι δύο συνήγοροι επισημαίνουν ότι εξάντλησαν το σύνολο των ένδικων μέσων που διέθεταν, παρά τον σκεπτικισμό που εξαρχής είχαν σχετικά με τη δυνατότητα της Δικαιοσύνης να δώσει λύση σε ένα θέμα που το κρίνουν ως πολιτικό, χωρίς να λάβουν την παραμικρή απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική, στο αίτημα του κρατούμενου. Αυτό, καθώς τόσο το Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσαν αναρμόδια να κρίνουν την υπόθεση εάν δεν υπάρξει τελική κρίση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών της Νικολάου, η οποία ωστόσο χαρακτηριστικά καθυστερεί να το εξετάσει.

Θέτουν δε ευθέως ζήτημα «αρνησιδικίας», η οποία συνιστά παραβίαση του άρθρου 20 του συντάγματος, του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και κατάλυση της έννοιας του κράτους δικαίου, ενώ καλούν την κυβέρνηση να «επιλύσει άμεσα τον γόρδιο δεσμό που η ίδια δημιούργησε επαναφέροντας τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση ή έστω εφαρμόζοντας τον νόμο που η ίδια ψήφισε μέχρις ότου λυθεί το δικονομικό αδιέξοδο», τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα «έχει δημιουργήσει με τις πράξεις της ένα δικονομικό αδιέξοδο που δεν αρμόζει σε καμιά συντεταγμένη Πολιτεία».

Οι Ι. Κούρτοβικ και Δ. Σαραφιανός τονίζουν επίσης ότι «τίθεται μείζον θέμα για το αν η ΚΕΜ μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα πράξεων της προέδρου της», κάτι το οποίο θέτουν ως ζήτημα και οι δεκάδες νομικοί στην ανοιχτή επιστολή που έστειλαν προχθές για το ζήτημα και στην οποία καλούν τη Σ. Νικολάου να αυτοεξαιρεθεί από την εξέταση της υπόθεσης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα τόσο με το ΣτΕ όσο και με το Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης εάν πρώτα δεν εξεταστεί από την ΚΕΜ. Δηλαδή εάν το όργανο στο οποίο προεδρεύει η Νικολάου εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης που υπέγραψε η Νικολάου.

Τέλος, οι συνήγοροι του Κουφοντίνα δηλώνουν ότι το πρόβλημα ξεκινά από τον πρόδηλα αντισυνταγματικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και τονίζουν: «Με αυτό τον τρόπο δίνεται στον κρατούμενο και στον κάθε κρατούμενο το μήνυμα ότι οι πράξεις για τις μεταγωγές είναι ανέλεγκτες, άρα όσοι τις εκδίδουν δύνανται να είναι ασύδοτοι (ή κατά το κοινώς λεγόμενο να αποφασίζουν κυριαρχικά αυτοί και οι κουμπάροι τους) και συνεπώς μόνη οδός διαμαρτυρίας μένει η απεργία πείνας και η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής του κρατουμένου. Είναι αυτό σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή εξώθηση στα άκρα;».

Σήμερα, στις 6 μ.μ., η Πρωτοβουλία Νομικών καλεί εκ νέου στην πλατεία Συντάγματος σε συγκέντρωση και διαδήλωση προκειμένου να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL