Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Lockdown / Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι μελλοντικοί γιατροί και φαρμακοποιοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι μελλοντικοί γιατροί και φαρμακοποιοί

ΓΙΑΤΡΟΙ

Η πραγματικότητα για χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής και Φαρμακευτικής είναι αβέβαιη. Η κρίση της πανδημίας και η πολιτική επιλογή να παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στους φοιτητές των Επιστημών Υγείας. Αντί το κράτος να μεριμνήσει για την έρευνα και να επιταχύνει τις πρακτικές τους στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται «στο κόκκινο» και χρειάζονται χέρια βοηθείας, τους αφήνει μετέωρους. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις τους, το υπουργείο Παιδείας κωφεύει.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε στην υγειονομική κρίση»

«Στη Φαρμακευτική από τις 7 Νοεμβρίου έχει γίνει αναστολή πρακτικών μας. Από τη μία πάνε πίσω τα πτυχία μας -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- κι από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα μεταπτυχιακά μας ή να βρούμε εργασία» λέει στην ΑΥΓΗ ο Νίκος Μπέρτος, φοιτητής στο 5ο έτος της Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά και χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια. «Είμαστε εν δυνάμει υγειονομικό προσωπικό, μπορούμε να βοηθήσουμε σε μία υγειονομική κρίση. Δεν το καταλαβαίνουν;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Οι μήνες περνούν και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Το πότε θα ανοίξουν, άγνωστο. Η πρακτική των φοιτητών δεν «βγαίνει». «Στη δική μας σχολή έχουμε δωδεκάμηνη πρακτική. Οι έξι μήνες είναι σε φαρμακείο, οι τρεις σε νοσοκομείο. Μετά οι τρεις τελευταίοι είναι κατ’ επιλογή σε ένα από τα δύο» λέει ο Νίκος. «Δηλαδή η πρακτική μας διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι έχουν μόλις δεκαπέντε ημέρες για να συμπληρώσουν την πρακτική τους και έχουν ήδη χάσει έναν χρόνο. Και πρέπει να περιμένουν ένα ακόμα εξάμηνο και να συνεχίσουν τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος έχει προλάβει να κάνει μόλις έναν μήνα πρακτικής, ενώ υπό κανονικές συνθήκες τώρα θα βρισκόταν στον έκτο μήνα.

Μάλιστα, οι φοιτητές είχαν ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στα πτυχία. Πλέον δεν μπορούν να πάρουν πτυχία στην ώρα τους. Σε κινητοποιήσεις που είχαν κάνει στην Πρυτανεία, ο πρόεδρος του τμήματος τους ενημέρωσε πως ο πρύτανης έχει αποστείλει επιστολές στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις πρακτικές των Επιστημών Υγείας, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Σε δομές που δεν λειτουργούν οι πρακτικές αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορούν να γίνουν. Στις Επιστήμες Υγείας όμως λειτουργούν κανονικά και είναι παράλογο να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για εμάς. Θέλουμε να γίνουν εμβολιασμοί και στους φοιτητές, όπως στο προσωπικό των νοσοκομείων και στους φαρμακοποιούς» επισημαίνει ο Νίκος.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Φτιάχνουν φάρμακα από το  Ίντερνετ

Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια, τα οποία διαρκούν για 4-5 ώρες καθημερινά, γίνονται διαδικτυακά. «Μαθαίνουμε να παρασκευάζουμε φάρμακα από το  Ίντερνετ, πράγμα απαράδεκτο» αναφέρει. Πρόθεση του προέδρου του τμήματος ήταν να γίνουν διά ζώσης και με ταχύρρυθμο τρόπο τα εργαστήρια. Ωστόσο, διανύοντας τη δεύτερη σεζόν με κλειστά πανεπιστήμια, δεν είναι πλέον εφικτό.

Τέλος, σύμφωνα με τον Νίκο, ακόμα ένα πρόβλημα εντοπίζεται και στις πτυχιακές εργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς είναι εργαστηριακές. Οι φοιτητές Φαρμακευτικής, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μάχη κατά της πανδημίας, μένουν εκτός. Η έρευνα παγώνει. Το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL