Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Αστυνομική αυθαιρεσία / Υπό καθεστώς αστυνομικής τρομοκρατίας τα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική αυθαιρεσία / Υπό καθεστώς αστυνομικής τρομοκρατίας τα πανεπιστήμια

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το κλίμα τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος που καλλιεργείται από την κυβέρνηση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πέρα από τα χημικά, τις προσαγωγές και τους ξυλοδαρμούς με τους οποίους «απαντά» η αστυνομία σε όσους φοιτητές διαδηλώνουν, πλέον προχωρά σε αναίτιες προσαγωγές και εισβολές σε σπίτια(!) φοιτητών χωρίς ένταλμα. Προφανώς η στόχευση της κυβέρνησης είναι να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα, που έχει εναντιωθεί στις αυταρχικές της παρεμβάσεις, με όποιο κόστος. Μήπως θα ακολουθήσει και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων;

Αναίτια εισβολή σε σπίτι φοιτητή

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο. «Ξαφνικά μου χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού. Δεκαπέντε άτομα από την Ασφάλεια Χανίων εισέβαλαν στο σπίτι μου χωρίς να υποδείξουν κάποιο ένταλμα» λέει στην ΑΥΓΗ ο Γιώργος Σκαρλάτος, φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.  Έντρομος, ρώτησε τους άνδρες της Ασφάλειας εάν είναι παρών κάποιος εισαγγελέας. Του απάντησαν θετικά, αλλά, παρ’ όλο που ζητούσε να του τον υποδείξουν, δεν το έπραξαν. «Θεωρώ πως δεν υπήρχε εισαγγελέας. Η εισβολή ήταν παράνομη» επισημαίνει. «Η έρευνα γινόταν γιατί υπήρχαν κατηγορίες για δημόσιες φθορές, καθώς κάποιος πέταξε μπογιές στα γραφεία της Ν.Δ. το προηγούμενο βράδυ. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με το περιστατικό αυτό και η αστυνομία δεν βρήκε τίποτα εις βάρος μου» τονίζει ο Γ. Σκαρλάτος.

Στη συνέχεια, μετά από ενδελεχή έρευνα στο σπίτι του φοιτητή, η αστυνομία βρήκε ένα παλιό φυσίγγι του παππού του -καθώς διαμένει στο πατρικό του -και σχημάτισε κατηγορία για οπλοκατοχή(!) οδηγώντας τον στο τμήμα. «Καθ’ όλη τη διάρκεια που ήμουν στο τμήμα, δεν μου επέτρεψαν να μιλήσω με κανέναν. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ήταν για οπλοκατοχή, για ένα παλιό φυσίγγι του παππού μου. Δεν βρήκαν τίποτα που να με συνδέει με δημόσιες φθορές, ούτε κάτι άλλο εις βάρος μου. Οπότε με κατηγόρησαν για γελοία πράγματα» αναφέρει ο Γ. Σκαρλάτος. «Όλους τους φοιτητές μάς αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες. Αυτή είναι η εικόνα. Γιατί είμαστε οι μοναδικοί που τόσο καιρό κινητοποιούμαστε απέναντι στον αυταρχικό νόμο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των πειθαρχικών. Δεν θα επιτρέψουμε να μας παρακολουθούν και να στήνουν καρτέρι. Δεν θα επιτρέψουμε όλα αυτά τα γεγονότα να γίνουν κανονικότητα, πόσο μάλλον στις σχολές μας» υπογραμμίζει ο ίδιος.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Απαγωγές φοιτητών από ασφαλίτες

Φοιτητές καταγγέλλουν εκδικητικές και τιμωρητικές προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ., που αιθαιρετεί στο όνομα του δόγματος "νόμος και τάξη"

 

Για πρακτικές που προκαλούν ανατριχίλα και γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω κάνουν λόγο οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης και αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες.

Ο Γιώργος Ζουμπουρλάς είναι φοιτητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Όπως περιγράφει στην ΑΥΓΗ, το σκηνικό που έζησε το περασμένο Σάββατο ήταν βγαλμένο από άλλες εποχές.  Ήταν πρωί, λίγο μετά τις 10.30. Ο ίδιος με μία συμφοιτήτριά του, τη Μυρτώ, περνούσαν κοντά από το σπίτι του φοιτητή Γιώργου Σ., όπου είχε γίνει εισβολή της αστυνομίας. «Στο σημείο αυτό μας πλησιάζουν δύο αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και μας ζητάνε τις ταυτότητές μας. Εμείς, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας, ζητάμε πρώτα να μας δείξουν τις αστυνομικές ταυτότητες, όμως αρνήθηκαν να το κάνουν. Στη συνέχεια με τη βία μας οδηγούν σε ένα αμάξι και μας λένε ότι θα μας πάνε μέσα για απείθεια και εξακρίβωση στοιχείων» επισημαίνει ο Γιώργος.

«Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που απευθύναμε στους αστυνομικούς για να καταλάβουμε με ποια δικαιολογία μας μεταφέρουν στο τμήμα, εκείνοι δεν μας έδιναν καμία απάντηση» λέει από την πλευρά της στην ΑΥΓΗ η φοιτήτρια Μυρτώ Πασχαλίδου.

«Όταν φτάνουμε στο αστυνομικό μέγαρο, μας αναγκάζουν να απενεργοποιήσουμε τα κινητά, απαγορεύοντάς μας να ειδοποιήσουμε δικηγόρο» λέει ο Γιώργος Ζ. Στη συνέχεια, παρ’ όλο που κατέφθασε ο δικηγόρος των φοιτητών, στην αρχή δεν του επέτρεπαν να τους συναντήσει. Τελικά, μετά από αρκετές ώρες τους άφησαν ελεύθερους.

«Τα σκηνικά στο ΑΠΘ, όπου τα ΜΑΤ εισβάλλουν σε χώρο ασύλου, συλλαμβάνουν και βασανίζουν φοιτητές δημόσια και μετά πηγαίνει ο πρύτανης και τους δείχνει με το δάχτυλο στους αστυνόμους, όπως και η αποστολή των ΜΑΤ με κάλεσμα της κυβέρνησης μέσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκορύφωμα την εισβολή της Ασφάλειας σε σπίτια φοιτητών, μας γυρνάνε 48 χρόνια πίσω. Αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά. Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν» λέει ο Γιώργος Ζ.

«Όλο αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα.  Έγινε για να μας τρομοκρατήσουν» επισημαίνει η Μυρτώ. «Το κάνουν γιατί όλον αυτόν τον καιρό οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί μαζικά, διαμαρτύρονται, διαδηλώνουν».

Το νέο Σπουδαστικό της Ασφάλειας 

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με ακόμα έναν φοιτητή, τον Δ.Ρ., τον οποίο η ασφάλεια των Χανίων ακολούθησε μέχρι το σπίτι του και στη συνέχεια τον πλησίασε αιφνιδιαστικά, του κράτησε τα χέρια, του έκλεισε το κινητό και τον οδήγησε στο Α.Τ. Εκεί του έκαναν διάφορες ερωτήσεις, όπως, π.χ., αν πηγαίνει σε πορείες κι αν γνωρίζει τον συλληφθέντα φοιτητή Γιώργο Σ. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εις βάρος του, τον άφησαν ελεύθερο. Πρόκειται για μια τακτική που η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό.  Όπως λένε οι φοιτητές, αυτές οι πρακτικές τους θυμίζουν το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, καθώς τους απαγάγουν στον δρόμο και εισβάλλουν στα σπίτια τους χωρίς κανέναν λόγο. Γιατί οι φοιτητές είναι οι μόνοι που μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL