Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C20.0°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.8°C28.3°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
0 BF 94%
Κορωνοϊός / Ούτε σε τρεις τόμους δεν χωράει το εργοδοτικό έγκλημα διαρκείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ούτε σε τρεις τόμους δεν χωράει το εργοδοτικό έγκλημα διαρκείας

ΜΑΡΚΕΤ

Από τη μία ο φόβος της απόλυσης, από την άλλη η αγωνία να μην κολλήσεις κορωνοϊό.  Έναν χρόνο τώρα, μέσα στα αλλεπάλληλα lockdown, πολλοί εργαζόμενοι ξέρουν ότι γι' αυτούς η τήρηση των αποστάσεων μοιάζει με κακόγουστο αστείο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους το περνούν σε αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε «εστίες υπερμετάδοσης», δηλαδή τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς.

Για να χωρέσουμε τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, χρειαζόμαστε... τόμους ολόκληρους.

Σαν αυτούς, για παράδειγμα, που παρουσιάζει το ΠΑΜΕ στη «Μαύρη Βίβλο», στην οποία αναμένεται να προσθέσει σύντομα και τρίτο τόμο, καθώς συμπληρώσαμε έναν χρόνο από τη στιγμή που το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη χώρα (26 Φεβρουαρίου 2020).

Όπως επανέλαβαν εκπρόσωποι σωματείων σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα, ειδικά σε μεγάλα εργοστάσια στους κλάδους των Τροφίμων και Ποτών, του Μετάλλου και της Χημικής Βιομηχανίας, αλλά και τις μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Για παράδειγμα, όπως έχουμε αναδείξει και στην ΑΥΓΗ (19.2.20), στο τμήμα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, υπάρχουν μόνο 12 ελεγκτές, με μόλις ένα υπηρεσιακό όχημα, για τη διενέργεια ελέγχων στις εκατοντάδες επιχειρήσεις της αχανούς βιομηχανικής περιοχής, όπου εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Καμία υποχρέωση

Όπως τονίζουν στην ΑΥΓΗ επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία διαδικασία γνωστοποίησης περιπτώσεων εργαζομένων που νοσούν από Covid-19 και καμία σχετική υποχρέωση του εργοδότη, ούτε σε περιπτώσεις που η ιχνηλάτηση καταδεικνύει ότι η μετάδοση συνέβη στον εργασιακό χώρο.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία διαδικασία αντιμετώπισης επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων από τις επιχειρήσεις. Τις περισσότερες φορές, από τους ελέγχους που διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι η όποια ιχνηλάτηση γίνεται από την ίδια την επιχείρηση (χωρίς καμία συνδρομή ή έλεγχο από τον ΕΟΔΥ) και τα μέτρα που αποφασίζονται λαμβάνονται κατά το δοκούν από τους εργοδότες (ποιοι εργαζόμενοι και για πόσο θα μπουν σε καραντίνα). Καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν υπόκειται σε διαδικασία γνωστοποίησης ή ελέγχου από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (ΑΥΓΗ, 21.2.21).

Σύμφωνα με τον  Άρη Μιχαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι η στάση της εταιρείας LIDL, («top employer» της χρονιάς!), η οποία «χωρίς καμία πρόληψη μετέφερε εργαζόμενους για ανακαίνιση του καταστήματος της Χίου, ενώ γνώριζαν ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ήταν θετικός στον ιό».

Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον το 1/3 των εργαζομένων είναι πλέον θετικοί με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται. «Την επόμενη κιόλας ημέρα το κατάστημα ήταν και πάλι ανοικτό, σκίζοντας στην ουσία τα υγειονομικά πρωτόκολλα και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων, καταναλωτών και προμηθευτών!» καταγγέλλει ο κ. Μιχαλάκης.

Ο πρόσφατος θάνατος εργαζόμενου στον «Σκλαβενίτη» του Πειραιά από κορωνοϊό έφερε ξανά στο προσκήνιο την (επικίνδυνη) καθημερινότητα των εργαζομένων που, θέλοντας και μη, είναι στην πρώτη γραμμή προκειμένου η ζωή όλων των υπολοίπων να συνεχίζεται με όρους μιας στοιχειώδους «κανονικότητας» (ΑΥΓΗ, 25/2/21).

Τέτοιοι είναι και οι κούριερ, το σωματείο των οποίων (ΣΕΤΤΕΑ) καταγγέλλει «ανύπαρκτα προληπτικά τεστ, συνωστισμό, εντατικοποίηση της δουλειάς στο όνομα του κέρδους», με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα Covid-19 σε ACS και Γενική Ταχυδρομική. Το σωματείο αναφέρει ότι έχουν πέσει στο κενό οι παρεμβάσεις του σε ΣΕΠΕ και ΕΟΔΥ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βάζει πλάτες στους εργοδότες, αφού έχει εντάξει τις εταιρείες courier στους ΚΑΔ των πληγέντων κλάδων τη στιγμή που θησαυρίζουν από την έκρηξη της δουλειάς.

«Είναι προφανές ότι στον κλάδο όπου επιχειρεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της ACS, αλλά και διάφοροι άλλοι φίλοι της κυβέρνησης, ούτε έλεγχοι θα γίνονται ούτε κυρώσεις θα υπάρχουν ούτε μέτρα θα λαμβάνονται» συμπεραίνει το ΣΕΤΤΕΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL