Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Προπύλαια / Μια γροθιά οι φοιτητές, όχι σε σχολές - φυλακές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προπύλαια / Μια γροθιά οι φοιτητές, όχι σε σχολές - φυλακές

ΜΑΘΗΤΕΣ

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία» φώναζαν με παλμό οι φοιτητές οι οποίοι βρέθηκαν χθες έξω από τις Πρυτανείες των πανεπιστημίων για να υψώσουν τις γροθιές τους ενάντια στα γεγονότα ωμής βίας, καταστολής και ξυλοδαρμών φοιτητών που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ και απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

ΜΑΘΗΤΕΣ

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά»

Λίγη ώρα μετά τις 12.30, ο κόσμος έξω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια αρχίζει να συγκεντρώνεται. Στην είσοδο της Πρυτανείας έχει αναρτηθεί πανό που αναγράφει «Οι φοιτητές ζητούν μόρφωση -υγεία - με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία -ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές».

«Το άσυλο δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις», φώναζαν με παλμό οι φοιτητές. Και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μια απάντηση στη στυγνή εφαρμογή του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε πρόσφατα και στις σκηνές ακραίας καταστολής που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ, όπου η κυβέρνηση, σε σύμπλευση με τις πρυτανικές αρχές, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο βίας και αυταρχισμού ενάντια σε φοιτητές που έκαναν κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αντιδρώντας στην αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ.

Η οργή των φοιτητών ξεχειλίζει. Γιατί σε κάθε τους βήμα, σε κάθε ειρηνική και δίκαιη μορφή αντίδρασης, έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με ξυλοδαρμούς, καταστολή, βία, χημικά και προσαγωγές. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο, με πρόσχημα την πανδημία. Τα νομοσχέδια περνάνε με διαδικασίες fast track το ένα μετά το άλλο και οι φοιτητές βρίσκονται αποκομμένοι από τον ζωτικό τους χώρο. Αποδεικνύεται πως η μόνη μέριμνα των εμπνευστών του νόμου δεν είναι η αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων αλλά η βίαιη επιβολή σιωπητηρίου σε κάθε φωνή που δεν είναι ομόηχη με τον καθεστωτικό συντηρητικό λόγο.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει» λένε οι φοιτητές, απαιτώντας να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να ανακληθεί η εισαγγελική δίωξη εις βάρος των φοιτητικών συλλόγων.

ΜΑΘΗΤΕΣ

Καταστολή κάθε φωνής διεκδίκησης

«Οι φοιτητές βρισκόμαστε έξω από τις Πρυτανείες του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, του ΠΑΔΑ και του Παντείου, για να καταδικάσουμε την απαράδεκτη και απρόκλητη αστυνομική επίθεση που δέχτηκαν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης που κινητοποιήθηκαν στην Πρυτανεία με μοναδικό αίτημα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν ξανά οι σχολές. Έχουμε έρθει εδώ για να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Η απάντησή της στα δίκαια αιτήματά μας, που είναι η βία και η καταστολή, μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο», λέει στην «Α» η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού, προσθέτοντας πως «φάνηκε ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο και η πραγματική στόχευση του νόμου. Δηλαδή η καταστολή κάθε φωνής διεκδίκησης. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί. Αύριο, Πέμπτη, αλλά και στις 10 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουμε φοιτητικά συλλαλητήρια, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος που τα πανεπιστήμια έχουν μείνει κλειστά. Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας».

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, «λίγες μέρες μετά την ψήφισή του, ο νόμος - έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δοκιμάζεται στην πράξη. Η κυβέρνηση, μαζί με τους εντολοδόχους πρυτάνεις, καταργεί στην πράξη την έννοια του ασύλου και αντιμετωπίζει με ΜΑΤ τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων. Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν. Όσες εξαγγελίες και αν έγιναν για 'ειδικό αστυνομικό σώμα', καταρρίπτονται στην πράξη όταν οι δυνάμεις καταστολής πλέον πατάνε το πόδι τους στις σχολές και τα ιδρύματά μας. Η κυβέρνηση παίρνει την πολιτική επιλογή να κρατάει κλειστές τις σχολές για τους φοιτητές, αλλά ανοιχτές για την αστυνομία. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες. Δεν θα επιτρέψουμε οι σχολές μας να μετατραπούν σε φυλακή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL