Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Κορωνοϊός / «Τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι δημόσια, παγκόσμια αγαθά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι δημόσια, παγκόσμια αγαθά»

Εμβόλιο
EPA/MARTON MONUS

Τη θέση ότι τα εμβόλια και οι πατέντες ενάντια στον κορωνοϊό «θα έπρεπε να είναι δημόσια αγαθά» εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος στη συνέχεια επεσήμανε ότι αναφορικά με την έλλειψη εμβολίων που παρατηρείται στην Ευρώπη ότι «θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες των εμβολίων τους οι εταιρείες».

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «αποτυχία και της αγοράς και της ΕΕ» που μιλούσαν για παγκόσμια δημόσια αγαθά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την παραγωγή τους.

Παράλληλα, ο Ηλ. Μόσιαλος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της εξασφάλισης της παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, θέση την οποία στήριξε και ο ΠΟΥ με ψήφισμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη, ο καθηγητής του LSE εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του έτους θα καλυφθούν οι ανάγκες σε εμβόλια για τους του μισούς ανθρώπους στον πλανήτη, επισημαίνοντας ότι εγείρεται σημαντικό ζήτημα καθώς εάν υπάρξουν έντονες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα χρειαστούν εναλλακτικά εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάρτηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα -μέλος να τις διαχειριστεί ώστε με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας της να παράγει τις απαραίτητες δόσεις.

«Αν αυτό δεν ευοδωθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο», σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL