Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Η δήθεν ασφαλής κάλυψη των διαδηλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Η δήθεν ασφαλής κάλυψη των διαδηλώσεων

Επίθεση των ΜΑΤ σε φωτογράφο

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί από προχθές η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, κι αυτό όχι με μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι η ουσία παραμένει παρά τις διαψεύσεις και ότι δεν έφτασε η συνέντευξη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη στο βραδινό δελτίο του Μega και χρειάστηκε και ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αργά το βράδυ της Πέμπτης -όπου επαναλαμβάνονται τα επιχειρήματα Χρυσοχοΐδη- για το θέμα του «οριοθετημένου χώρου» για τα ΜΜΕ κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων, το οποίο περιελάμβανε το σχέδιο αστυνόμευσης των διαδηλώσεων βάσει του νόμου περί διαδηλώσεων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από τον Ιούλιο και είχε προκαλέσει και τότε αντιδράσεις.

«Τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο χρόνο δέχτηκα πολλές καταγγελίες, κυρίως από ξένους δημοσιογράφους ή  Έλληνες δημοσιογράφους του ξένου Τύπου, τους οποίους τους δείρανε και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος πάει όπου θέλει και τώρα. Απλώς, εάν υπάρχουν επεισόδια και ζητάει προστασία από την αστυνομία, μπορεί να οριστεί ένα μέρος» απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο Μega.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των καταγγελιών για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και φωτογράφων και σοβαρών τραυματισμών τους σε διαδηλώσεις, π.χ. οι περιπτώσεις των Μ. Κυπραίου και Μ. Λώλου, είχαν δράστες αστυνομικούς. Ενδιαφέρον δε είναι ότι αναφέρεται μόνο σε περιστατικά που αφορούν δημοσιογράφους ξένων μέσω και όχι ελληνικών -αυτά δεν τα έχει πληροφορηθεί;-, τα οποία είχαν δράστες ακροδεξιούς «μακεδονομάχους» ή άλλους «ακροδεξιούς – αγανακτισμένους», τα οποία επίσης ο υπουργός περνά χωρίς σχολιασμό.

Κι όμως, η «οριοθετημένη κάλυψη» υπάρχει

Στην ερώτηση δε αν και τώρα ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να ζητήσει προστασία αν απειλείται, ο υπουργός απαντά ότι «όχι, δεν ισχύει, δεν είναι νομοθετημένο, είναι κάποιες βασικές αρχές και κάποιοι βασικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της αστυνομίας σε σχέση με τις διαδηλώσεις.  Άρα λοιπόν ένα μέτρο είναι και η προστασία των δημοσιογράφων.  Ένα ζήτημα υπάρχει σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να είναι σε κάποιο σημείο φυλασσόμενοι από την αστυνομία για να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο υπουργός δηλαδή φτάνει να ισχυριστεί πως χρειάζεται η αποτύπωση έγγραφου κανόνα για να πράξει ο αστυνομικός όσα η ίδια η αποστολή του διά νόμου ορίζει! Δεν πρόκειται απλώς για αποτυχημένη αιτιολόγηση, αλλά για παραδοχή ότι ο «οριοθετημένος χώρος» θα υπάρχει με τη δικαιολογία της «προστασίας των δημοσιογράφων», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια... «ασφαλή» κατά το υπουργείο και την αστυνομία κάλυψη, την οποία ο δημοσιογράφος μπορεί να επιλέξει. Εάν βέβαια δεν την επιλέξει, να κάνει δηλαδή τη δουλειά του σύμφωνα με όσα ο αστυνομικός δίαυλος του λέει στον προστατευμένο χώρο, τότε για ό,τι του συμβεί θα φταίει αυτός, απαλλάσσοντας έτσι υπουργείο και αστυνομία από κάθε ευθύνη.

Η δε τάση να αποτυπώνεται σε «νέους» εξειδικευμένους έγγραφους κανόνες καθετί που αφορά την αστυνομική δράση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές προβλέψεις του νόμου που προφανώς δεν είναι τόσο περιγραφικές, φανερώνει πορεία προς τον αυταρχισμό του κράτους μέσα από τον μανδύα της «τάξης» και των «κανόνων», πέρα ακόμα και από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ενδεικτική του δόγματος Χρυσοχοΐδη στη συνέντευξή του στο Mega είναι και η αποστροφή του ότι δεν μπορεί η δημοσιογράφος να μιλάει για αστυνομική αυθαιρεσία σε παράδειγμα σύλληψης δύο νεαρών στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο υπουργός έμεινε πιστός στο δόγμα του να μην παραδέχεται αστυνομική βία ακόμα κι όταν του τη δείχνουν με φωτογραφίες ή βίντεο. Θυμίζεται ότι στην περίπτωση του σκηνοθέτη Ινδαρέ, παρότι και πάλι ο υπουργός σημείωνε στην απαντητική του επιστολή στον Ν. Αλεβιζάτο ότι εφόσον υπάρχει καταγγελία την έρευνα την κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν παραδεχόταν την ύπαρξη αστυνομικής βίας!

Κυβέρνηση - ταραξίας

“Είναι γνωστή πλέον, από προηγούμενες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προ.Πο., η κατεύθυνση προς την οριζόντια αυταρχικοποίηση με πρόσχημα την ασφάλεια. Αφού η κυβέρνηση 'οριοθέτησε' και 'έλυσε' το έγκλημα και την παραβατικότητα, τις δολοφονίες στο κέντρο της Αθήνας, τώρα έρχεται να οριοθετήσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων, την κίνηση φοιτητών στα πανεπιστήμια και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι” σχολίασε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL