Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων και αστυνόμευση των δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης / Προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων και αστυνόμευση των δημοσιογράφων

Αστυνομικοί σε διαδήλωση

Ακόμα ένα βήμα προς τη συντηρητικοποίηση, τον αυταρχισμό και την αστυνόμευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι υπό τον μανδύα της «συνεννόησης» και της «διαφάνειας» έγινε χθες, με την παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του επιχειρησιακού σχεδίου της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις. Το νέο modus operandi της αστυνομίας, όπως παρουσιάστηκε, ουσιαστικά αποτελεί την αποτύπωση σε κείμενο όσων ήδη κάνει η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο περί συναθροίσεων, τον οποίο ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι. Μια αποτύπωση ωστόσο που αποκάλυψε την πρόθεση για νέους περιορισμούς που δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να προβλεφθούν από τον νόμο, όπως στην περίπτωση της κάλυψης των διαδηλώσεων από τα ΜΜΕ.

Η δε καταγραφή του επιχειρησιακού σχεδίου μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα έγγραφο που παρουσιάζεται δημόσια δεν το κάνει λιγότερο αντιδραστικό όσο κι αν επικαλείται η κυβέρνηση τη «διαφάνεια» και τη «συνεννόηση».

Ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν από τη γραπτή παρουσίαση του νέου αυτού επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. αφορά την κάλυψη των διαδηλώσεων από τους δημοσιογράφους. «Η αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» γράφει επί λέξη.

Ένας γρίφος

Σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για τον οριοθετημένο αυτό χώρο και το αν αλλάζει πια το πού μπορεί να έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες των ΜΜΕ, η απάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν η εξής: «Απολύτως όχι. Αντίθετα, σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες περιστάσεις, θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ρωτάτε».

Πώς δεν αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στα γεγονότα όταν ταυτόχρονα ο υπουργός αναφέρεται σε εξασφάλιση χώρου για τους δημοσιογράφους για να καλυφθούν τα γεγονότα σε δύσκολες καταστάσεις είναι μάλλον ένας γρίφος του επιχειρησιακού σχεδίου.  Ίσως έτσι εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε ως έμπρακτα παραδείγματα του «χώρου» αυτού τα περιστατικά της 6ης Δεκεμβρίου 2020, τα οποία κατήγγειλαν και οι φωτορεπόρτερ.

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων ή η μη πρόσβασή τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί πια μπορούν να κάνουν τη δική τους βιντεοσκόπηση βάσει του Π.Δ. 75 του 2020.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες ξεκινά και η εφαρμογή των καμερών σώματος σε μονάδες όπως η ΟΠΚΕ και η Δράση. Οι συγκεκριμένες μονάδες άλλωστε, σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση, αποτελούν μαζί με τη ΔΙΑΣ «ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης», οι οποίες προβλέπεται να «αξιοποιούνται στη διαχείριση των συναθροίσεων». Υπενθυμίζεται ότι η Δέλτα έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε διαδηλώσεις με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της Α. Κουτσουμπού και άλλων διαδηλωτών.

Επιπλέον, η αστυνομία δημιούργησε μια νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώνονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο modus operandi προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια».

Λύση τα δακρυγόνα

«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις και λέγοντας ότι «η χρήση νερού και τα δακρυγόνα θα είναι η τελευταία καταφυγή», προσθέτοντας όμως ότι πολλές φορές η χρήση δακρυγόνων με μέτρο είναι λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σύμφωνα με την παρουσίαση, προβλέπονται και ανακοινώσεις - προειδοποιήσεις της αστυνομίας από μεγάφωνα προς τους διαδηλωτές ανάλογα με το τι συμβαίνει.

«Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία» επισήμανε και υπογράμμισε πως «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο», ενώ έκανε λόγο και για τη χορήγηση «ειδικού αριθμού» σε κάθε αστυνομικό για διακριτικά.

Έρχεται νέο δόγμα «εσωτερικής ασφάλειας»

Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζουν η εκπαίδευση και η δομή της αστυνομίας, καθώς και νέο «δόγμα εσωτερικής ασφάλειας», το οποίο θα παρουσιάσει σε έναν μήνα.

Νέοι εξοπλισμοί

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας μίλησε για «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, περίπου στα 23.000.000 ευρώ, για αγορά μηχανοκίνητου επιχειρησιακού εξοπλισμού» που «τρέχει» για το 2021 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέραν των όσων αγοράστηκαν το 2020.

Διαψεύδει τα περί οπλοστασίου εντός των πανεπιστημίων

Σε ερώτηση για οπλοστάσιο εντός πανεπιστημιακών χώρων για τις ανάγκες της σχεδιαζόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η ομάδα αυτή θα είναι άοπλη από πλευρά πυροβόλων όπλων.  Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση κακής, κάκιστης αντιπολίτευσης».

Πανδημία: Πάνω από 52 εκατομμύρια το συνολικό ύψος των προστίμων

Σε σχέση με τους αστυνομικούς ελέγχους για την πανδημία, ο αρχηγός της αστυνομίας Μ. Καραμαλάκης ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί από την αστυνομία πάνω από 8,5 εκατομμύρια έλεγχοι, έχουν καταγραφεί 232.000 παραβάσεις και το συνολικό ποσό των χρηματικών προστίμων που έχουν επιβληθεί ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και ότι μέχρι προχθές είχαν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί.

Οικονόμου για απεργία πείνας Κουφοντίνα

Σε ερώτηση για την άνιση μεταχείριση του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου απάντησε ότι «ουσιαστικά ο Κουφοντίνας το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να εκβιάσει την Πολιτεία προκειμένου να επιτύχει κατ’ εξαίρεση προνομιακή μεταχείριση έναντι των συγκρατουμένων του. Στην απόπειρά του αυτή ένα μπορεί να είναι το μήνυμα, ότι η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά και δεν εκβιάζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL