Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου / «Κάθετη διαφωνία με την πανεπιστημιακή αστυνομία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου / «Κάθετη διαφωνία με την πανεπιστημιακή αστυνομία»

Αστυνομικοί

«Το πανεπιστήμιό μας διαφωνεί κάθετα με την ίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που θα φέρει χειροπέδες και κλομπ» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουν να περιορίσουν τις κοινωνικές δράσεις και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα.

«Ως Σύγκλητος έχουμε πάρει απόφαση ότι το πανεπιστήμιό μας δεν έχει αντιμετωπίσει, μέχρι σήμερα, προβλήματα ανομίας και έντονης παραβατικότητας» επισημαίνει ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου διαφωνεί κάθετα με οποιοδήποτε σώμα το οποίο θα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες, θα προχωρά σε ανακρίσεις ή συλλήψεις και θα φέρει χειροπέδες, κλομπ και σπρέι. «Όποια περιορισμένα φαινόμενα υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενισχυθεί η φύλαξη των ιδρυμάτων, η οποία θα υπάγεται στο πανεπιστήμιο και θα λογοδοτεί στη Σύγκλητο και στον πρύτανη» τονίζει ο Ν. Κατσαράκης.

Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, «είναι ανεφάρμοστο, ιδιαίτερα σε πανεπιστημιουπόλεις που εκτείνονται σε εκατοντάδες στρέμματα. Το πανεπιστήμιο είναι κύτταρο της κοινωνίας, έρχονται επισκέπτες, γίνονται πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος σε όλους αυτούς τους χώρους. Το μοναδικό που έχει λογική είναι η ελεγχόμενη είσοδος στα εργαστήρια που έχουν εξοπλισμό» σημειώνει ο Ν. Κατσαράκης.

Αποδομώντας το επιχείρημα της υπουργού Παιδείας, η οποία ισχυρίζεται ότι «σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχει αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδος», ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ εξηγεί ότι «δεν είναι συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό. Σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχουν σώματα που είναι σεκιούριτι και λογοδοτούν στο πανεπιστήμιο, όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Στόχος, ο εκφοβισμός των φοιτητών

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και πριν την κατάργηση του ασύλου -τον Αύγουστο του 2019- η αστυνομία μπορούσε να επέμβει μέσα στον χώρο των πανεπιστημίων εάν τελούνταν εγκλήματα κατά της ζωής. Γιατί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία που θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσης μέσα στα πανεπιστήμια;

Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού Δικαίου των φοιτητών, «βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των πρυτάνεων, που θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να αποσυνδεθούν, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν να περιορίσουν τις κοινωνικές δράσεις των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια και τις διεκδικήσεις τους και να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα» επισημαίνει ο Ν. Κατσαράκης.

Απειλή για τα περιφερειακά τμήματα

Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ τονίζει πως «θα επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά δεκάδες χιλιάδες και με τον ορισμό του εύρους από το ίδιο το υπουργείο θα δημιουργεί κατηγορίες πανεπιστημίων και θα απειλεί πολλά περιφερειακά τμήματα. Κι αυτό διότι οι φοιτητές δεν θα επιλέγουν μόνο με βάση την ποιότητα, αλλά με κριτήρια εντοπιότητας». Πανεπιστήμια περιφερειακά, όπως στη Θράκη, στο Αιγαίο ή στην Κρήτη, θα δουν δραματική μείωση των εισακτέων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα. Κι αυτό διότι δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Ταυτόχρονα, θα μείνουν κενές θέσεις στα ΑΕΙ και οι υποψήφιοι θα κατευθυνθούν στα ιδιωτικά κολέγια. Πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι, όπως η μεταλυκειακή εκπαίδευση» εξηγεί ο Ν. Κατσαράκης.

Αναφερόμενος στο παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, σημείωσε πως στην πρώτη φάση τα μεγάλα πανεπιστήμια θα πήξουν και θα μείνουν κενές θέσεις στα περιφερειακά τμήματα. Οι μη εισακτέοι της πρώτης φάσης θα μπορούν χωρίς όριο να δηλώσουν τα περιφερειακά τμήματα καθώς και τα δημόσια ΙΕΚ. «Αυτή η διαδικασία δημιουργεί πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας» παρατηρεί.

Όχι στο όριο φοίτησης

Έντονος είναι ο προβληματισμός των πρυτανικών αρχών και για το όριο φοίτησης ν+2, που θα επιφέρει διαγραφές φοιτητών. «Υπάρχουν φοιτητές που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κάποιοι μπορεί να χρωστούν ακόμα και 4-5 μαθήματα και, επειδή περνούν το όριο, να διαγράφονται βάσει νόμου» λέει ο Ν. Κατσαράκης. Επιπρόσθετα, «ακόμα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενδεχομένως υπάρξουν για τους εργαζόμενους φοιτητές δεν αφορούν τους φοιτητές που η εργασία τους δεν μπορεί να πιστοποιηθεί».

Τα πάνω κάτω έρχονται στα ΑΕΙ

Αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις ήρθαν οι πρυτάνεις της χώρας, με την υπουργό Παιδείας να εμμένει στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται και θα λογοδοτεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους πρυτάνεις, οι οποίοι επανειλημμένα έχουν πει «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά συμφωνούν με την ενίσχυση της φύλαξης με σεκιούριτι που θα λογοδοτούν στη Σύγκλητο, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το δόγμα «Νόμος και Τάξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονος ήταν ο προβληματισμός των πρυτάνεων για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στα περιφερειακά πανεπιστήμια, που θα αδειάσουν από φοιτητές και θα απειληθούν με «λουκέτο». Οι πρυτάνεις ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα για να περιοριστεί η διαρροή των φοιτητών και να ορίζεται ο αριθμός των εισακτέων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ώστε να μην μείνουν κενές θέσεις. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο όριο φοίτησης και στις διαγραφές φοιτητών, καθώς πολλοί αδυνατούν να αποφοιτήσουν εξαιτίας αντικειμενικών παραγόντων, ενώ ακόμα και οι εργαζόμενοι φοιτητές ενδέχεται να μην μπορούν να πιστοποιήσουν την εργασία τους ώστε να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση μειώνει εισακτέους και προσλαμβάνει αστυνομικούς

Για απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες με τους πρυτάνεις της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας Κουμουνδούρου

Δυσφήμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

«Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά, αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων, φαινόμενα ώστε να παρουσιάσει τα δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πρυτάνεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε «‘πεδία βολής’ της κυβερνητικής προπαγάνδας και συκοφάντησης, πεδία καταστολής και αστυνομοκρατίας, πεδία πειραματισμών εις βάρος της δημόσιας Παιδείας, που ανοίγουν τον δρόμο στην κερδοσκοπία και στην Παιδεία για τους λίγους».

Προσλήψεις αστυνομικών, παρά τις ελλείψεις καθηγητών

Αναφορικά με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών, ούτε καν η προκήρυξη ακόμη και των θέσεων περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο», υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν «σοβαρότατες ελλείψεις σε φοιτητική μέριμνα, έλλειψη διοικητικού προσωπικού και προβληματική υλικοτεχνική υποδομή».

Πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια

«Όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα δεν θα λυθούν ούτε με τη μείωση στη χρηματοδότηση, ούτε με πολιτική που ενισχύει τα κολέγια έναντι των δημόσιων πανεπιστημίων. Ούτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή με τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών. Ούτε βέβαια με τα πειθαρχικά συμβούλια και κυρίως δεν θα εξαλειφθούν ούτε με τη μείωση των εισακτέων και τον μη διορισμό καθηγητών» εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «δραματικό» το γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει πληθώρα αστυνομικών αναλογικά προς τον πληθυσμό, ενώ υστερεί σε καθηγητές πανεπιστημίων.

«Η υπουργός Παιδείας είχε εξαγγείλει τη βάση του 10, αλλά δεν το έκανε διότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πετά την μπάλα στα ΑΕΙ και θα ισχυριστεί ότι είναι υπεύθυνα για τον αποκλεισμό 20.000 νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια». Και η στόχευση του υπουργείου, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι η προώθηση αυτών των μαθητών ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, που εσχάτως απέκτησαν τη δυνατότητα να δίνουν πτυχία ίσης εκπαιδευτικής αξίας με τα ΑΕΙ, αν και οι σπουδές τους υπολείπονται κατά πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL