Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Καρά Τεπέ / Χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χιονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρά Τεπέ / Χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χιονιά

Πρόσφυγες στο κρύο στο Καρά Τεπέ
(TWITTER/PARWANA AMIRI)

Από το δελτίο ειδήσεων του εξωτερικού των τελευταίων ημερών έγινε γνωστό ότι στην Ιορδανία, μία από τις χώρες που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τον συριακό εμφύλιο, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των προσφύγων για την Covid-19.

Στην Ελλάδα η είδηση αυτή μας βρίσκει με τους πρόσφυγες της Λέσβου και της Μαλακάσας να βρίσκονται σε σκηνές και στο έλεος του χιονιά, χωρίς θέρμανση και με διακοπές ρεύματος. Διακοπές ρεύματος είχαμε μέσα στο σαββατοκύριακο και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ της Χίου σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Στο χριστουγεννιάτικο φύλλο της η ΑΥΓΗ έγραφε ότι δεν είχαν μοιραστεί ακόμα στους διαμένοντες αιτούντες άσυλο στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι θερμάστρες που είχε προμηθευτεί η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο λόγος ήταν ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν μπορούσε να σηκώσει τη λειτουργία των θερμαστρών σε κάθε σκηνή. Η ηλεκτροδότηση, άλλωστε, του καταυλισμού γινόταν με γεννήτριες. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεργασία της  Ύπατης Αρμοστείας με το υπουργείο Μετανάστευσης είχαν προβλεφθεί και συγκεκριμένες προδιαγραφές, πόσα βατ έπρεπε να είναι η κάθε συσκευή ώστε όταν φτιαχτεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης να μπορεί να σηκώσει τις συσκευές.

Οι 950 αυτές θερμάστρες ακόμα και χθες δεν είχαν μοιραστεί, σύμφωνα με πηγές της  Ύπατης Αρμοστείας, αλλά βρίσκονται σε μια αποθήκη στη Λέσβο, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο αντιμετώπισαν το παγωμένο σαββατοκύριακο μόνο με κουβέρτες, υπνόσακους, ρούχα, χωρίς κάποια πηγή θέρμανσης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στις σκηνές έχει γίνει μόνωση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον χειμώνα. Μ’ αυτή τη μόνωση λοιπόν και με κουβέρτες οι αιτούντες άσυλο πολεμούσαν τον χιονιά σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και είναι εκτεθειμένος στους ανέμους του Αιγαίου.

Η ηλεκτροδότηση γίνεται ακόμα με γεννήτριες και έτσι δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο για να μοιραστούν οι θερμάστρες, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Σύμφωνα με πηγές της ΥΑΠ οι γεννήτριες δουλεύουν δύο ώρες το πρωί, δύο το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα υπερφόρτωσης που οδηγούν σε βλάβες και διακοπές.

Επιπλέον, η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) μέσω του Twitter μετέφερε μαρτυρία διαμένοντα αιτούντα άσυλο από τον καταυλισμό της Μαλακάσας ότι ειδικά την Κυριακή είχε πολύ κρύο, με το νερό να παγώνει στις βρύσες, καθώς και ότι υπάρχουν κάποιες οικογένειες και μόνοι άνδρες που ζουν σε περίπου τριάντα σκηνές οι οποίες βρίσκονται μέσα σε μια αποθήκη που πλημμυρίζει με τη βροχή και έχει ποντίκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL