Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Αστυνομία / Αλλού πέφτουν οι σφαίρες, αλλού αστυνόμευση και καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία / Αλλού πέφτουν οι σφαίρες, αλλού αστυνόμευση και καταστολή

Βία από αστυνομία

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε τον τρίτο νεκρό σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε διάστημα ενός μήνα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαλέγει στολές για το νέο τμήμα της αστυνομίας που ιδρύει, με 1.000 νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών, και εγκαθιστά στα πανεπιστήμια, παρά τις αντιδράσεις της φοιτητικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πρόκειται για τη δεύτερη προκήρυξη της παρούσας κυβέρνησης για ειδικούς φρουρούς, ενώ έχουν προηγηθεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο -το 2020- τέσσερις προκηρύξεις για πρόσληψη συνοριοφυλάκων. Παράλληλα συνεχίζεται αδιαλείπτως ο εξοπλισμός της ειδικής ομάδας αποστολών της αστυνομίας, της ΕΚΑΜ, η οποία φαίνεται ότι σπαταλά πολύ χρόνο και χρήμα για τις αποστολές της στον  Έβρο.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την επαναφορά με νέο όνομα -Δράση- της διαβόητης ομάδας Δέλτα.  Έχουμε δηλαδή μια σαφώς αναβαθμισμένη παρουσία της αστυνομίας στον δρόμο, για την ακρίβεια στον δρόμο της πανδημίας, που σημαίνει λιγότερη κίνηση και δυνατότητες για ακόμη περισσότερους ελέγχους με αυτή την αφορμή.

Άλλωστε, με αφορμή την πανδημία, η αστυνομία, έπειτα από τις αποφάσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της, εφάρμοσε ένα δόγμα μηδενικής ανοχής σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πόσο μικρή ή συμβολική κίνηση (βλέπε φεμινίστριες) είναι ή κατά πόσον οι διαδηλωτές τηρούν μέτρα προστασίας και αποστάσεις (17η Νοεμβρίου και 6η Δεκεμβρίου).

Χθες, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στην Ομόνοια από δύο νεαρούς, ο υπουργός Μεταφορών Κων. Καραμανλής προανήγγειλε την ίδρυση ακόμη ενός ειδικού σώματος αστυνομίας για τις συγκοινωνίες.

Και κάπου εκεί θα σκεφτόταν κάποιος ότι, με τόσους αστυνομικούς στους δρόμους, το οργανωμένο έγκλημα κοντεύει να εξαφανιστεί. Ωστόσο από αρχές Δεκεμβρίου είχαμε τρία περιστατικά με σφαίρες, είτε για προσωπικές διαφορές είτε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας στην Αθήνα, και τον Οκτώβριο άλλη μία εκτέλεση με τρεις σφαίρες ανθρώπου γνωστού στους αρχές με το ψευδώνυμο "Απάτσι" στην Καλλιθέα.

Την περασμένη Δευτέρα, στην πλατεία του Αγίου Σώστη, βγήκαν πιστόλια όταν τέσσερα ή πέντε άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπληκτίστηκαν για προσωπικούς λόγους με ένα πενηντατριάχρονο πατέρα ο οποίος βρισκόταν εκεί με τους δύο γιους του, 21 και 27 ετών. Ο διαπληκτισμός κατέληξε σε πυροβολισμούς και στον θανάσιμο τραυματισμό του πατέρα και τον τραυματισμό των δύο γιων, καθώς και τον τραυματισμό στο πόδι μιας νεαρής εργαζόμενης στην καφετέρια όπου έτρεξαν να σωθούν οι δύο γιοι. Η γυναίκα δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, αλλά μόνο την ατυχία η βάρδια της να συμπέσει με το φονικό.

Στις 28 Δεκεμβρίου είχαμε την εκτέλεση ενός τριανταοκτάχρονου έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, με την αστυνομία να κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ένας άλλος γνωστός στις αρχές, 56 ετών, γαζωνόταν από Καλάσνικοφ στα Βριλήσσια.

Την ίδια δε ώρα παραμένει ασύλληπτος ο καταδικασθείς υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

Σε ερώτηση που δέχθηκε -στη συνέντευξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία- ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για το πώς γίνεται από τη μία να έχουμε χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών και από την άλλη το περιστατικό της Δευτέρας, απάντησε πως “δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο” και ότι “η εγκληματικότητα έχει μειωθεί”, καθώς και ότι “απέδωσαν οι προσλήψεις”.

Τα στατιστικά του 2020 ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί, ενώ σε όσα έχουν δημοσιευτεί για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 η αστυνομία καταγράφει μεν μείωση, παραδεχόμενη όμως ότι το lockdown μείωσε από μόνο του την εγκληματικότητα, π.χ. κλοπές και διαρρήξεις. Μάλιστα, εξαιτίας του lockdown η αστυνομία έβγαλε τα πρώτα στατιστικά στο εννεάμηνο και όχι στο σύνηθες εξάμηνο. Τα δημοσιευμένα δε στατιστικά εννεαμήνου δεν έχουν τους απόλυτους αριθμούς κλοπών, ληστειών ή ανθρωποκτονιών, αλλά μόνο κατά πόσο μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι.

Σε ποιο συμπέρασμα φτάνουμε, όμως, αν το lockdown έχει μειώσει από μόνο του την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα δεν νιώθει να ταράζεται από την αυξημένη αστυνομική παρουσία και ταυτόχρονα οι προσλήψεις απέδωσαν; Μάλλον ότι η αστυνόμευση και η καταστολή έχουν μια σαφή κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL