Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σχολεία / Πρεμιέρα χωρίς μέτρα προστασίας για δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Πρεμιέρα χωρίς μέτρα προστασίας για δημοτικά και νηπιαγωγεία

ΣΧΟΛΕΙΟ

Λίγα λεπτά πριν τις 8.00 ξεκινά η προσέλευση των μαθητών σε δημοτικό σχολείο στα Βριλήσσια. Γονείς, χέρι - χέρι με τους μικρούς μαθητές, κατευθύνονται στην είσοδο του σχολείου, ενώ η σταδιακή προσέλευση συνεχίζεται μέχρι τις 8.25. Ο συνωστισμός από ένα σημείο και έπειτα είναι αναπόφευκτος, καθώς με τον μεγάλο όγκο μαθητών και κηδεμόνων δημιουργείται ουρά έξω από το σχολείο, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Οι μαθητές περιμένουν υπομονετικά στο προαύλιο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι και στη συνέχεια εισέρχονται στις τάξεις τους, που είναι εφοδιασμένες με αντισηπτικά. Είναι μιία τρανή απόδειξη ότι το κλιμακούμενο ωράριο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή είσοδο και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία - ιδιαίτερα σε όσα δεν υφίστανται περισσότερες από μία είσοδοι και σε όσα φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία, δεδομένου ότι ο συγχρωτισμός που υπάρχει στα σχολικά λεωφορεία είναι δεδομένος.

«Προφανώς νιώθουμε ανασφάλεια, δεν θεωρώ ότι τα μέτρα είναι επαρκή για να προστατευθούν τα παιδιά μας» μας είπε η μητέρα ενός μαθητή που μόλις τον άφησε στο σχολείο. Την ίδια αγωνία εξέφρασαν και άλλοι γονείς, οι οποίοι ναι μεν θεωρούν ότι είναι θετικό γεγονός η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο προβληματίζονται με τον συνωστισμό στις τάξεις, οι οποίες είναι ξανά ασφυκτικά γεμάτες, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη να αραιώσουν.

Με κουβέρτες η επιστροφή των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Για τους μαθητές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη η επιστροφή στις τάξεις έγινε με... κουβέρτες. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τους γονείς να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο στις σχολικές αίθουσες. «Tο υπουργείο δεν μπορεί να προβλέψει τα πάντα, όπως, για παράδειγμα, τις καιρικές συνθήκες» τόνισε η διευθύντρια, η οποία πρότεινε αυτό το μέτρο, καθώς οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται συχνά, αλλά, δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή, τα παιδιά θα πρέπει έστω και έτσι να προστατευθούν.

«Να μειωθούν άμεσα οι μαθητές ανά τάξη»

«Πρέπει να γίνουν τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικίνης, εξηγώντας ότι τα τεστ θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί νωρίτερα, καθώς ήδη από την περασμένη Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα γραφεία τους.

Σε ό,τι αφορά τα υπεράριθμα τμήματα, ο κ. Κικίνης τόνισε πως «οι μαθητές θα πρέπει να είναι 15 ανά τάξη και όχι 25 όπως σήμερα», προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κλείσιμο των σχολείων, λόγω αύξησης κρουσμάτων.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να γίνεται αερισμός των σχολικών αιθουσών ανά 20 λεπτά, ενώ οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται και 15 λεπτά πριν τη λειτουργία τους. «Αυτό το μέτρο θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Φλώρινα» υπογράμμισε ο κ. Κικίνης, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλά σχολεία που δεν έχουν υπόστεγ κι έτσι, σε περίπτωση που βρέχει ή κάνει πολύ κρύο, οι μαθητές θα περιμένουν εντός των αιθουσών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, οπότε τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

«Μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία»

Το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία είναι υπαρκτό, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι, «στην περίοδο που μπαίνουμε, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα τη βδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα» είπε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμώντας ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.

«Τα μαθήματα θα σταματούν μόνο εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία» ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Πώς έγινε η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ τα σχολεία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά. Αλλαγές υπάρχουν και στη λειτουργία των κυλικείων, καθώς θα παρέχουν προς πώληση όσα προϊόντα είναι συσκευασμένα.

Ακόμη, προβλέπεται συνεχής αερισμός των αιθουσών, ενώ θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και σχολαστικά -ιδιαίτερα όσες αίθουσες διαθέτουν εξοπλισμό, όπως τα εργαστήρια πληροφορικής και οι αίθουσες μουσικής-, ενώ ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Επιπλέον, ήδη έχουν ξεκινήσει τα προληπτικά rapid τεστ εκπαιδευτικών, μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr.

Ωστόσο, τα μέλη της διδασκαλικής ομοσπονδίας θεωρούν ότι τα τεστ θα έπρεπε να γίνουν πριν την έναρξη των σχολείων και να είναι υποχρεωτικά και επαναλαμβανόμενα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας -συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων μαθητών-, δεδομένου ότι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό εξίσου εύκολα με τους ενήλικες, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί.

Αβέβαιο το άνοιγμα για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές

«Θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, ενώ ασαφές είναι το χρονικό πλαίσιο επανεκκίνησης των πανεπιστημίων

 

«Συζητάμε διαρκώς με την επιτροπή σχετικά με την επαναλειτουργία των δομών εκπαίδευσης. Πάμε βήμα - βήμα, ακολουθώντας πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας» υποστήριξε η υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή της στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης. Υπενθυμίζεται πως η Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, είχε αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί που είναι στη Γ' Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α' και Β' Λυκείου, άρα δεν μπορούν να κάνουν μάθημα ταυτόχρονα και διά ζώσης και εξ αποστάσεως. Οπότε είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια λύση, δηλαδή είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Όσον αφορά τα εργαστήρια και τις πρακτικές που απαιτούν φυσική παρουσία, σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από τα πανεπιστήμια να δώσουν στοιχεία στο υπουργείο για τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία θα κατατεθούν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Γιατί δεν είναι μέρα χαράς...»

«Επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν μέρα χαράς και ανακούφισης. Αν δεν είναι, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα μέτρα για την ουσιαστική προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών» τόνισε, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο Ν. Φίλης, «με τέτοια δριμύτητα του δεύτερου κύματος, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας στα σχολεία, το δεύτερο κλείσιμο ήρθε πολύ νωρίς. Σε οποιοδήποτε μέτρο πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ή πολλοί επιστήμονες η κυβέρνηση απαντούσε 'δεν χρειάζεται'. Έτσι, ενώ το ένα πρωί τα σχολεία άνοιγαν με υπερφίαλες κορώνες για 'απόλυτη ασφάλεια', επειδή υπήρχαν... απολυμαντικά και παγουρίνα, το επόμενο απόγευμα έκλειναν 'προληπτικά' αλλά... σε βάθος διμήνου. Αραίωση στις τάξεις, τακτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους ευπαθείς μαθητές, εναλλαγές και μείωση ωραρίου, τίποτα απολύτως δεν έπραξε το υπουργείο, καταφεύγοντας σε οριζόντια μέτρα, που έπλητταν ακόμα και τους μαθητές περιοχών χωρίς κρούσματα. Τα σχολεία ανοίγουν, αλλά ανοίγουν χωρίς καμία βεβαιότητα για το πόσο θα λειτουργήσουν. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL