Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Σχολεία / Εγκληματικό σχέδιο ανοίγματος καταλογίζουν οι δάσκαλοι στην Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Εγκληματικό σχέδιο ανοίγματος καταλογίζουν οι δάσκαλοι στην Κεραμέως

Κυβερνητικό αλαλούμ εκτυλίσσεται από χθες σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Μπορεί οι ειδικοί να εκφράζουν τον προβληματισμό τους και τα κυβερνητικά στελέχη να εμφανίζονται διστακτικά, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η «επανεκκίνηση» θα γίνει κανονικά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται «στα κάγκελα».

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.  Όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί ξανά αυτές τις μέρες εάν το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει τελικά στις 11.1 δεδομένων των επιδημιολογικών στοιχείων, που έχουν παρουσιάσει αύξηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς και του συνωστισμού που δημιουργήθηκε στις εκκλησίες τα Θεοφάνια.

«Έχει εκδοθεί εγκύκλιος»

Από τη μία, πολλοί από τους ειδικούς εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα πρέπει να επανεξεταστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλά κυβερνητικά στελέχη, που δήλωσαν ότι θα ακούσουν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις και θα κρίνουν αν οι συνθήκες για το άνοιγμα των σχολείων είναι ώριμες. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας επιμένει εμμονικά ότι «η απόφαση έχει ληφθεί ήδη βάσει της εισήγησης των ειδικών και προβλέπει τη διά ζώσης επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και μονάδων Ειδικής Αγωγής τη Δευτέρα 11.1, καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία γυμνασίων και λυκείων από σήμερα», προσθέτοντας ότι «έχει ήδη εκδοθεί σχετική εγκύκλιος για την ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς».

Καμία πρόβλεψη

«Πρώτη φορά είδαμε να λαμβάνεται απόφαση από την κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση των ειδικών» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης, «κάτι που δείχνει ότι υπήρχε πολιτική πρόθεση, χωρίς όμως να υπάρχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στα χέρια των ειδικών». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «από τη μία βλέπουμε μια βιαστική κίνηση, από την άλλη πρόχειρο εγκληματικό σχέδιο ανοίγματος των σχολείων, καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας στις σχολικές μονάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι έξω από τα σχολεία, όπως ισχυρίζεται συνεχώς η Νίκη Κεραμέως, αλλά μέσα στις τάξεις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη να αραιώσουν τα τμήματα, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, εξηγεί ότι δεν καθίσταται εφικτό στα σχολεία που δεν έχουν παραπάνω από μία εισόδους και σε όσα φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών.

«Πάμε στα τυφλά»

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, παρ’ όλο που οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά από σήμερα στα σχολεία, ακόμη δεν έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο. «Πάμε στα τυφλά», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, εκτιμούμε πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο των σχολικών μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους μαθητές».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL