Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Εμβόλιο Pfizer / Γιατί θα έρθουν μόλις 300.000 δόσεις – Φρούδες ελπίδες καλλιεργεί η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο Pfizer / Γιατί θα έρθουν μόλις 300.000 δόσεις – Φρούδες ελπίδες καλλιεργεί η κυβέρνηση

ΕΜΒΟΛΙΟ

Μόλις 300.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα έρθουν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 150.000 πολιτών αφού το εμβόλιο έχει δυο δόσεις.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ίδιος που πριν από 13 μέρες, στις 3 Δεκεμβρίου, είχε ανακοινώσει ότι θα εμβολιάζονται 2,1 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.

Νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου την ίδια δήλωση περί 2.117.440 πολιτών που θα εμβολιάζονται κάθε μήνα είχε κάνει και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας
Ο Βασίλης Κικίλιας, τώρα λέει ότι τα εμβόλια που θα έρθουν σε πρώτη φάση θα είναι 250.000, δηλαδή, 50.000 λιγότερα από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Είτε, όμως, έρθουν 300.000 κατά Πέτσα είτε 250.000 κατά Κικίλια, η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη και καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί εμβολιασμών εκατομμυρίων πολιτών.

Γιατί το πόσα εμβόλια θα προμηθευτούμε, καθορίζεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί το 2,4% των εμβολίων που θα προμηθεύεται κεντρικά κάθε φορά η Κομισιόν, ποσοστό που βγαίνει ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαια με 6 εταιρείες: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK και CureVac.Όμως αίτηση για έγκριση εμβολίου, μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει η Pfizer/BioNTech που αναμένεται να πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές του 2021 και η Moderna. 

Πόσα εμβόλια έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Κομισιόν

Η Επιτροπή όπως προκύπτει από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις δυο εταιρείες το εμβόλιο των οποίων αναμένεται να αδειοδοτηθεί, αναμένεται να προμηθευτεί 280 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με δικαίωμα πιθανής αγοράς άλλων 280 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα:

-200 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer/ BioNTech για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19. 

-80 εκατομμυρίων δόσεων από τη Moderna για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση η ΕΕ θα προμηθευτεί εμβόλια για 140.000.000 Ευρωπαίους πολίτες σε πληθυσμό συνολικά 450 εκατομμυρίων πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πφείλει να σοβαρευτεί επιτέλους

Η είδηση ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο, δηλαδή θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 πολίτες, επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φωνάζει από την πρώτη στιγμή σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ότι το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πανάκεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν εκτεθειμένοι σε μία πανδημία εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση, που ψήφισε έναν προϋπολογισμό με μείωση κατά 580 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, οφείλει να σοβαρευτεί επιτέλους. Έστω και τώρα να προχωρήσει:

  • στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ ώστε να γίνονται μαζικά και δωρεάν στους πολίτες, για να έχουμε έγκυρη και έγκαιρη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.
  • σε ενίσχυση του ΕΣΥ με κίνητρα και σχέδιο για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που απουσιάζει εντελώς από οποιαδήποτε αναφορά της κυβέρνησης
  • σε επίταξη, όπου χρειάζεται, των ιδιωτικών κλινών, ώστε να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ».

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL