Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.9°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.8°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C28.7°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
27.5°C32.7°C
5 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C21.9°C
1 BF 63%
Ιδιωτικά σχολεία / Κίνδυνος για την έκδοση χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά σχολεία / Κίνδυνος για την έκδοση χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών

ΒΙΒΛΙΟ

Την ώρα που το νέο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για την επαγγελματική εκπαίδευση συζητείται στη Βουλή, η ΟΙΕΛΕ, μέσω επιστολών σε κόμματα, βουλευτές και εργατικά κέντρα, προειδοποιεί για τους παράνομους τίλους σπουδών που θα πλημμυρίσουν Ελλάδα και Ε.Ε., με αφορμή ρυθμίσεις που εισήχθησαν για την αντιστοίχιση του ελληνικού με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.

Ρυθμίσεις προς όφελος των «λίγων»

Με τις διατάξεις που αφορούν την ισοτιμία του ελληνικού με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεχίζει ακάθεκτη το νομοθετικό της έργο, παρ' όλο που οι αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι σφοδρές και δεν έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με τις ομοσπονδίες, οι οποίες πάντα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

Αυτή η ρύθμιση ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την έκδοση χιλιάδων παράνομων -δήθεν άριστων- τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά σχολεία, όπως προειδοποιεί η ΟΙΕΛΕ μέσω ενημερωτικών επιστολών που απέστειλε προς τους υπευθύνους Παιδείας των κομμάτων, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρχει πιστοποίηση των τίτλων από την ιδιωτική εκπαίδευση υπό δημόσιο έλεγχο.

Στην ουσία, πρόκειται για μια προσπάθεια από την αρμόδια υπουργό να «κουκουλώσει» το ζήτημα της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία. Είναι άλλωστε γνωστή η προτίμηση των κυβερνητικών στελεχών προς την ιδιωτική εκπαίδευση και τα συμφέροντα των σχολαρχών.

Αδιαφάνεια και έλλειψη αντικειμενικής αξιολόγησης

«Η υπουργός καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν θέσει ως απαραίτητο όρο για την αντιστοίχιση του εθνικού με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση», τονίζει η ΟΙΕΛΕ, προσθέτοντας ότι «η ουσιαστική απόσυρση της εποπτείας του υπουργείου Παιδείας και η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών μέσω δραματικών ρυθμίσεων όπως οι αναιτιολόγητες απολύσεις, η μονομερής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, η εξαναγκασμένη 'παραίτηση' από μέρος του ωραρίου, γεννούν φόβους για την καταδολίευση των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων με αδιαφάνεια». Είναι μια στροφή στο παρελθόν, όταν πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση είχαν μόνο οι γόνοι των εχόντων, ενώ τα παιδιά των μη προνομιούχων έμεναν εκτός.

Έτσι, η ΟΙΕΛΕ ζητάει από κόμματα και εκπροσώπους του εργατικού κινήματος να κινητοποιηθούν, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες αξιοκρατίας και ισονομίας για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης, προτείνοντας η πιστοποίηση των τίτλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να γίνεται σε εξεταστικά κέντρα με την επίβλεψη του κράτους, όπως συμβαίνει και με τους σπουδαστές των ΙΕΚ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL