Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.2°C16.8°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.6°C15.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.0°C15.5°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C11.8°C
0 BF 100%
Δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς / Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς / Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε νοσοκομείο
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στον «αέρα» βρίσκονται οι υγειονομικοί εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδικούν δώρο Χριστουγέννων ως μία ελάχιστη αναγνώριση του έργου τους εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει στείλει σχετική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στις 23 Νοεμβρίου στη Βουλή είχε αρκεστεί να δηλώσει ότι το θέμα της χορήγησης δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς «υφίσταται ανοιχτό ως ενδεχόμενο».

Την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού ως έκτακτο δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ) είχαν ζητήσει ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ρωτούσαν:

  • Προτίθεσθε να καταβάλλετε εντός του Δεκεμβρίου έναν ολόκληρο μισθό ως έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ;
  • Προτίθεσθε να προβείτε στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών και των μισθολογικών αποδοχών του λοιπού υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ ως μόνιμο μέτρο στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας;

Την περασμένη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν πανελλαδική κινητοποίηση, ζητώντας μεταξύ άλλων δώρο Χριστουγέννων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο avgi.gr είχε δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομείο ζητούν να χορηγηθεί σε όλους δώρο Χριστουγέννων και με αφορμή αυτό επανέναρξη χορήγησης 13ου και 14ου μισθού.

https://youtu.be/bxqsi2E8ldA

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL