Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
20.9°C25.9°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.6°C23.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.0°C21.0°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.6°C
1 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C20.2°C
0 BF 72%
Lockdown / Μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα ανοικτές οι εκκλησίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα ανοικτές οι εκκλησίες

εκκλησία κορωνοϊός lockdown
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα τα Φώτα, θα ανοίξουν τις πύλες τους οι εκκλησίες όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, και μάλιστα με την παρουσία ελάχιστων πιστών. Η κυβέρνηση επέλεξε έτσι ουσιαστικά να διατηρήσει το lockdown στους ναούς, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν όλο το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες, χριστιανικά σωματεία αλλά και βουλευτές της ΝΔ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχε πριν από τρεις ημέρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία στη λειτουργία έως 9 ατόμων σε όλους τους ναούς και έως 25 για τους μητροπολιτικούς, σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, τόνισε ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παράλληλα, διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τον εορτασμό των Θεοφανίων πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο.

Έτσι, αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, με δεδομένο ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν μητροπολίτες έτοιμοι να ξεκινήσουν «αντάρτικο». Την αρχή είχε κάνει ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, δίνοντας εντολή στους ιερείς να ανοίξουν τις εκκλησίες. Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου, είχε ανακοινώσει ότι οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου.

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποστείλει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κάνοντας λόγο για «οδύνη των κλειστών Εκκλησιών το Πάσχα» και υποστηρίζοντας ότι ο «Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό των Εορτών των Χριστουγέννων». «Είναι ανάγκη οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοιχτοί» ανέφερε σε δήλωσή του και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. «Δεν επιτρέπεται να στερήσουμε από κανέναν την έκφραση της πίστεώς του. Επιμένουμε και περιμένουμε να ζήσουμε τα πανάγια Χριστούγεννα ελεύθεροι», είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Τέλος, με σύνθημα «ζητούμε ανοικτές Εκκλησίες, μη φυλακίζετε τις ψυχές μας» 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα είχαν καταγγείλει το κλείσιμο των εκκλησιών ενόψει των Χριστουγέννων. Μάλιστα με επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, εγκαλούσαν την Πολιτεία που παραβλέπει τις θρησκευτικές ανάγκες των πολιτών. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους Ναούς μας! Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε!» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL