Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Γρηγορόπουλος / Ετοιμάζουν απαγόρευση συγκεντρώσεων με μοντέλο Πολυτεχνείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρηγορόπουλος / Ετοιμάζουν απαγόρευση συγκεντρώσεων με μοντέλο Πολυτεχνείου

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Δεν είχαν “κλειδώσει” τα μέτρα της αστυνομίας μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο της ΑΥΓΗΣ για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμενόταν να τεθεί το μοντέλο της 17ης Νοέμβρη, με χιλιάδες αστυνομικούς και νέα απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων για όλη την επικράτεια -η οποία δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- με την επίκληση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Προάγγελος του σχεδιασμού της αστυνομίας είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη κατά την επίσκεψή του στον Βόλο: “Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν απαγορεύσεις και, όπως με σεβασμό γιορτάσαμε το Πολυτεχνείο αποδίδοντας τιμή στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνει και αυτή η εκδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου''.

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα για την αποτροπή συγκέντρωσης στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, και την ανάπτυξη έως και 4.000 αστυνομικών στους δρόμους της Αθήνας.

Βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να δικαιολογηθεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας η απαγόρευση να προσεγγίσει κόσμος το σημείο και να αφήσει ένα λουλούδι τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι:

“Δεν έχει υπάρξει, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (12.26, 4.12.2020), καμία απαγόρευση: ούτε δυνάμει της από 20.3.2020 ΠΝΠ (άρθρο 68 παρ. 2) για λόγους δημόσιας υγείας ούτε δυνάμει των διατάξεων του Ν. 4703/2020 (νόμου Χρυσοχοΐδη) για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Απαγόρευση δεν συνιστά βεβαίως μια δήλωση του υπουργού ΠΡΟΠΟ αναρτημένη στον ιστότοπο του υπουργείου, καθώς στερείται τον νόμιμο τύπο.

Τυχόν αποδοχή τέτοιας ολέθριας πρακτικής θα έθετε την Ελληνική Δημοκρατία εκτός κράτους δικαίου και θα καθιστούσε τις πράξεις της διοίκησης δικαστικά ανέλεγκτες. Συνεπώς η οποιαδήποτε συνάθροιση την 6η Δεκέμβρη είναι, πέραν από δίκαιη, και νόμιμη. Η μη ύπαρξη σχετικού λόγου (συμμετοχή σε συνάθροιση) στις βεβαιώσεις μετακίνησης δεν συνεπάγεται απαγόρευση συνταγματικού δικαιώματος”.

Χθες ο αγαπημένος τηλε-συνδικαλιστής της αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας μιλούσε στον ΑΝΤ1 για “ανεγκέφαλους” προοδευτικούς και μπαχαλάκηδες που θα κατέβουν στον δρόμο, θα κολλήσουν μεταξύ τους τον κορωνοϊό και στους αστυνομικούς που θα είναι σε υπηρεσία, δημιουργώντας παράλληλα και κλίμα για... κάψιμο της Αθήνας.

Η εμπειρία της 17ης Νοέμβρη απέδειξε όμως ότι οι αστυνομικοί δεν τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ενώ προχθές ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρ. Γερακαράκος κατήγγειλε ότι αστυνομικοί που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό έμπαιναν κανονικά σε υπηρεσία επειδή δεν έβγαινε το πρόγραμμα, ενώ ο Μ. Μαργετάκης από το Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ κατήγγειλε στο Κόκκινο ότι δεν γίνονται συχνά τεστ στους αστυνομικούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL