Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Lockdown / Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία

ΠΑΓΟΥΡΙΝΟ

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Από την άλλη, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πολλοί από αυτούς θεωρούν πρόωρες τις συζητήσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, υπό αυτές τις υγειονομικές συνθήκες.

Κρίσιμη εβδομάδα

«Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τα σχολεία», όταν δοθεί κατεύθυνση από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, είπε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ωστόσο, η πολιτική απόφαση -όπως τόνισε- θα είναι του πρωθυπουργού, καθώς καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία αναλύονται και μεταβάλλονται, ενώ υποστήριξε πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί «θα είναι για το καλό των παιδιών».

Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν ακόμα και οι γιορτές των Χριστουγέννων για τους μαθητές, τονίζοντας πως «προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, με πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά». Ωστόσο, η κ. Ζαχαράκη, για την τροποποίηση των προγραμμάτων των εορτών, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση».

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία θα είναι οριζόντιες, θα αφορούν δηλαδή το σύνολο της επικράτειας και δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς, όπως ανέφερε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διά ζώσης διδασκαλία, η οποία είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τι λένε οι ειδικοί

Διαφορετικές είναι οι απόψεις που εκφράζονται και μεταξύ των ειδικών, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως οι συζητήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι πρόωρες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Σύψας ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι ότι «δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε ότι, «με την παρούσα εικόνα και τα σημερινά δεδομένα, δεν συζητάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα σχολείου». Ερωτηθείς για το τι θα κρίνει το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «θα πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ».

ΟΛΜΕ: «Μετά τις γιορτές το άνοιγμα των σχολείων»

Την άποψη πως τα σχολεία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τον Ιανουάριο εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Τσούχλος. Μάλιστα ο ίδιος θεωρεί πολύ βασική τη δυνατότητα να γίνονται και τα απαραίτητα τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη σχολική κοινότητα σε ηλικίες μέχρι 17 ετών έχουν αγγίξει τα 5.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL