Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Συνεχίζονται τα παζάρια με τις δήθεν επιταγμένες κλινικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Συνεχίζονται τα παζάρια με τις δήθεν επιταγμένες κλινικές

Την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ασφυκτιούν εξαιτίας των συνεχών εισαγωγών ασθενών με Covid-19, οι κλίνες ΜΕΘ είναι ανύπαρκτες και στις απλές «κοβιντοκλινικές» οι συνθήκες περίθαλψης είναι τριτοκοσμικού επιπέδου, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «παιχνίδια» με τις δύο κλινικές που υποτίθεται ότι έχει επιτάξει.

Ούτε έναν ασθενή με κορωνοϊό δεν υποδέχθηκε ακόμη η κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», ενώ προχθές 11 ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» του ομίλου Euromedica.  Όλα δείχνουν ότι στη Γενική Κλινική του ίδιου ομίλου, που υποτίθεται ότι επιτάχθηκε για ασθενείς με Covid-19, θα διακομίζονται από τα δημόσια νοσοκομεία άλλα περιστατικά και μάλιστα εκεί στέλνονται ασθενείς που είναι να χειρουργηθούν για ογκολογικά νοσήματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Σαραφιανός, από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας επιμένουν ότι η κλινική του θα χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με Covid-19, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι τεχνικές της υποδομές δεν πληρούν τα στάνταρ ασφάλειας.

Ακατάλληλες οι εγκαταστάσεις παροχής οξυγόνου

Πιο συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις για σταθερή παροχή οξυγόνου δεν μπορούν να σηκώσουν τις περίπου 100 κλίνες που διαθέτει. «Εμείς μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να παράσχουμε οξυγόνο σε πάνω από 20-30 ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης της, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι ήταν γνωστό το πρόβλημα αυτό στους ιθύνοντες πριν γίνει η επίταξη. «Τους είπαμε πριν προχωρήσουν σε επιτάξεις κλινικών να τις επισκεφθούν όλες για να γνωρίζουν το τι διαθέτουν, αλλά δεν το έκαναν...» ανέφερε.

Και ενώ εκπνέει σε λίγες ημέρες το δεκαπενθήμερο της επίταξης της συγκεκριμένη κλινικής, ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα διακομιστούν εκεί περιστατικά Covid-19 προκειμένου να αποσυμπιεστούν έστω λίγο τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης ο Λ. Σαραφιανός ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια αποζημίωση για την επίταξη και σημείωσε ότι με βάση την απόφαση της επίταξης η αποζημίωση σχετίζεται με τη νοσηλεία ασθενών, ενώ η σχετική ΚΥΑ για το ύψος της αποζημίωσης ακόμη δεν έχει υπογραφεί...

Στην «Αρωγή» χωρίς να έχει επιταχθεί

Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί αφήνουν αιχμές για μεγάλα παζάρια με τον όμιλο Euromedica και άλλους κλινικάρχες. Και αυτό διότι στη μεν Γενική Κλινική, που επίσης επιτάχθηκε, πηγαίνουν μόνο μη Covid-19 περιστατικά, ενώ στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» διακομίστηκαν μόλις 11 περιστατικά κορωνοϊού την Κυριακή και χθες αναμένονταν να διακομιστούν άλλα περίπου 30.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν επίσης ότι η «Αρωγή» δεν λειτουργεί κάτω από κρατικό έλεγχο, κάτι που προβλέπεται για την κλινική «Λ. Σαραφιανός», αλλά οι διακομιδές στις δομές Υγείας της Εuromedica γίνονται κατόπιν συνεννόησης με ανθρώπους του ομίλου. Τονίζουν επίσης ότι «δεν μιλάμε για πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά για ενοικίαση υπηρεσιών και εξοπλισμού τους».

Συνεχίζονται οι εφημερίες του τρόμου

Χθες εφημέρευαν το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το «Γεννηματάς» και ήταν άλλη μια πολύ δύσκολη μέρα για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε η εφημερία έχοντας στις «κοβιντοκλινικές» 180 ασθενείς και μόλις δύο κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο «Γεννηματάς» δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη ΜΕΘ. Την Κυριακή που εφημέρευε το «Παπανικολάου» έγιναν 60 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και είχε μόλις μία κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ στις «κοβιντοκλινικές» νοσηλεύονταν ήδη 220 άτομα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Ν. Καπράβελο, στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πανευρωπαϊκή πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό. Την ίδια ώρα μέσα από την «κοβιντοκλινική» του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύεται, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι οι συνθήκες νοσηλείας είναι τριτοκοσμικές εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

«Το μείζον πρόβλημα δεν είναι πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε διαθέσιμα. Η κόλαση είναι οι 250 νοσηλευόμενοι με μέσου, αλλά και σοβαρού βαθμού συμπτώματα, που στην πλειονότητά τους είναι σχεδόν ανήμποροι να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες, να πιούν νερό, να ανοίξουν την παροχή οξυγόνου, να κάνουν τα καθημερινά για όλους σας αυτονόητα...» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL