Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Κορωνοϊός / Αντί επίταξης κλινικών, αεροδιακομιδές για το θεαθήναι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αντί επίταξης κλινικών, αεροδιακομιδές για το θεαθήναι

Οι αεροδιακομιδές ασθενών με Covid-19 όχι από κάποιο απομονωμένο νησί, αλλά από περιοχές της βόρειας Ελλάδας που διαθέτουν δημόσια νοσοκομεία, έρχεται να καταδείξει την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19 και ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας «κλάταρε», διότι δεν υπήρξε κανένας σοβαρός σχεδιασμός για την ενίσχυσή του όλους τους προηγούμενους μήνες, παρά τις διαβεβαιώσεις του τύπου «τώρα είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι».

Την περασμένη Πέμπτη είχαμε από το αεροδρόμιο της Καβάλας τις πρώτες σοκαριστικές εικόνες με τις τρεις «κάψουλες» μέσα σε ένα στρατιωτικό C-130, στις οποίες θα έμπαιναν διασωληνωμένοι ασθενείς από το νοσοκομείο της Δράμας.  Ήταν διακομιδή από ένα περιφερειακό νοσοκομείο που εκπέμπει SOS εδώ και μέρες, καθώς οι 12 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει είχαν γεμίσει από ασθενείς με Covid-19 και τις νέες διασωληνώσεις τις «στάθμευε» στους χώρους των χειρουργείων.

Το ίδιο σήμα κινδύνου εκπέμπουν εδώ και μέρες όχι μόνο τα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και οι «πυλώνες» του συστήματος, τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτά ήταν που στο πρώτο κύμα της πανδημίας υποδέχθηκαν και περιέθαλψαν όλα τα σοβαρά περιστατικά Covid-19.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βορειοελλαδικό χώρο από την ώρα που η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από κλίνες ΜΕΘ και αυτό ήταν αναμενόμενο.  Όμως η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει κάποιες μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, που διαθέτουν και έναν ικανό αριθμό κλινών ΜΕΘ για την περίθαλψη ασθενών με Covid-19, συνέχισε να διαχειρίζεται την κρίση με επικοινωνιακούς όρους.

Προχώρησε σε δήθεν επίταξη μιας μικρής ιδιωτικής κλινικής (σ.σ.: στην οποία μάλιστα έστειλε γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ), που ήταν φανερό ότι δεν πληροί τα «στάνταρντ» για τη νοσηλεία ασθενών της Covid-19. “Η κυβέρνηση επίταξε τους τοίχους και τα κτήρια, οι κλινικάρχες επέταξαν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ” σχολίαζε χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ η Ελ. Σιώτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” .

Συγχρόνως συνεχίζει τα περίεργα «παζάρια» με γνωστό όμιλο, που διαθέτει και γενική κλινική και ένα κέντρο αποκατάστασης, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ούτε ένας ασθενής με κορωνοϊό δεν νοσηλευόταν στις δύο ιδιωτικές δομές...

«Αν αυτό το κύμα της πανδημίας δαμαστεί και το σύστημα ισορροπήσει προς το τέλος Δεκεμβρίου, αμέσως έρχεται το τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα είναι ακόμη πιο ισχυρό» προειδοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και ζητούν εδώ και τώρα πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Προειδοποιούν, επίσης, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα "ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ και στην Αθήνα".

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL