Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C17.4°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.1°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
0 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.1°C14.1°C
1 BF 88%
Κορωνοϊός / Νοσοκομεία μιας νόσου, εργαζόμενοι σε εξάντληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Νοσοκομεία μιας νόσου, εργαζόμενοι σε εξάντληση

ΜΕΘ

Την ώρα που ασθενείς με Covid-19 από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέρονται στην Αθήνα με C-130 οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης μένουν "καθαρές", όπως καταγγέλλουν γιατροί και υγειονομικοί εργαζόμενοι στην πόλη. Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" Ελένη Σιώτου περιγράφει στην ΑΥΓΗ τη δραματική κατάσταση.

"Μακάρι οι αεροδιακομιδές να ήταν το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης. Την Πέμπτη ήταν μια τραγική εφημερία με σχεδόν 280 άτομα στις κλίνες και όλες τις ΜΕΘ γεμάτες" σημειώνει παρομοιάζοντας τις ΜΕΘ με ένα χωνί με μεγάλο στόμιο και μικρή απόληξη, καθώς είναι πολλοί οι άνθρωποι που περιμένουν να εισαχθούν σε αυτές, ενώ κάθε κλίνη που αδειάζει αμέσως γεμίζει. Ιδίως από τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζει, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων ανθρώπων που εισάγονται σε ΜΕΘ. "Ένας νέος άνθρωπος 35-40 χρόνων μπορεί να αντέξει και να μείνει στη ΜΕΘ ακόμη και δυο μήνες" εξηγεί.

"Τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε νοσοκομεία μιας νόσου" επισημαίνει εξηγώντας ότι στο "Παπανικολάου" λειτουργούν πολλά τμήματα εξειδικευμένα και πρωτοπόρα, όπως η γονιδιακή θεραπεία, το τμήμα νεφρού που λειτουργεί με τηλεϊατρική, η καρδιοχειρουργική, οι πνευμονολογικές κλινικές, οι ΩΡΛ με εξειδίκευση στους όγκους. "Όλες αυτές οι κλινικές, εξαιρουμένης της αιματολογικής, έχουν κλείσει και έχουν διατεθεί για την Covid" αναφέρει.

Ίδια η εικόνα και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, το Ιπποκράτειο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των δυνάμεων του νοσοκομείου, κλινικών και προσωπικού, έχουν επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση της Covid-19.

"Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα, ακόμα και η επέκταση της μονάδας ΜΕΘ είναι γεμάτη. Φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού λίγες χειρουργικές κλίνες για έκτακτα περιστατικά τραύματος και καισαρικές. Δεν βλέπουμε καμία κάμψη, είχαμε πάνω από 100 εισαγωγές Covid-19 στην εφημερία της Τετάρτης, ενώ είδαμε ένα σύνολο κοντά 320 περιστατικών" αναφέρουν εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο. Μια εφημερία που είναι κριτήριο για τη συνολική κατάσταση, όπως μας εξηγούν, αφού είναι το νοσοκομείο που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυσικά η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid-19 μεταφράζεται σε αυξημένη πελατεία για τους κλινικάρχες.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ακόμα ένα δραματικό σκέλος, συνέπεια της ανεπαρκούς ή ανύπαρκτης προετοιμασίας και προστασίας των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Μόνο από το Ιπποκράτειο από τον Σεπτέμβριο έχουν βγει σε αναρρωτική λόγω Covid-19 τουλάχιστον 250 εργαζόμενοι, 8 γιατροί μόνο την προηγούμενη εβδομάδα. Κάτι που, σε συνδυασμό με τη φυσική εξάντληση των εργαζομένων, που δεν δικαιούνται ούτε μια μέρα άδεια στην πρώτη γραμμή της μάχης, φέρνει στα όριά του όχι μόνο το σύστημα, αλλά κυρίως τους ανθρώπους του.

"Και η δέσμευση του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των επικουρικών στις ΜΕΘ;" ρωτάμε την Ελ. Σιώτου. "Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε επικουρικούς στις αρχές του 2018. Η θητεία τους έληγε στις αρχές του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας δεν τους έδιωξαν. Τώρα θα τους μονιμοποιήσουν. Στο ‘Παπανικολάου’, με πάνω από 1.900 εργαζόμενους, δημόσιους και εργολαβικούς, θα μονιμοποιηθούν 3 επικουρικοί. Αυτή είναι η ενίσχυση".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL