Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Αντίο, Βασίλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίο, Βασίλη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΙΚΟΣ

Νύχτα Παρασκευής, μετά από μακρά ταλαιπωρία στο νοσοκομείο, ο Βασίλης Πάικος ξεκουράστηκε. Έφυγε και μας άφησε, μέσα στην πανδημία, χωρίς να καταφέρουμε να του σφίξουμε για ακόμη μια φορά το χέρι, χωρίς να του πούμε ούτε ένα αντίο. Μάθαμε τον θάνατό του λίγο πριν κλείσει η εφημερίδα, με τους ανθρώπους του τυπογραφείου να πιέζουν. Και μείναμε για λίγο παραλυμένοι, άφωνοι, κάτι που δεν χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους. Αλλά αυτό το μείγμα της θλίψης, του σεβασμού και μιας κάποιας αιδημοσύνης μπροστά στον δάσκαλο (για τους μισούς από μας), στον διευθυντή (για τους περισσότερους από μας), στον σημαντικό αρθρογράφο (για τους νεότερους, που δεν τον πρόλαβαν καθημερινά στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου), στον συνάδελφο, στον φίλο, τέτοια ώρα λειτουργεί παραλυτικά.

Μήνες τώρα, τα κείμενά του έλειπαν από το κυριακάτικο φύλλο της ΑΥΓΗΣ. Έλειπαν και οι εκπομπές του από τον 9,84, από ‘κει που είχε ξεκινήσει πρώτος αυτός μαζί με τον Γιάννη Τζαννετάκο την ελεύθερη ραδιοφωνία. Μήνες τώρα, δεν μας έπαιρνε τηλέφωνο για να πει μια καλή κουβέντα, να κάνει κάποια παρατήρηση, να επισημάνει κάποιο λάθος. Κι ήταν λίγοι αυτοί που στοιχειωδώς μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του, ας όψεται ο κορωνοϊός και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Αυτή την ώρα, ευχόμαστε μόνο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Την Τρίτη θα γράψουμε πολλά, θα τον θυμηθούμε καθώς του πρέπει και θα σας τον θυμίσουμε.

Ελαφρύ το χώμα...

Ν. Φίλης: Καλό κατευόδιο, Βασίλη!

"Ο Βασίλης Πάικος πέθανε σήμερα το απόγευμα. Έχασε την πολύμηνη μάχη που έδωσε με τον θάνατο. Αποχαιρετούμε έναν φίλο, έναν σύντροφο κι έναν δάσκαλο. Ο Βασίλης υπήρξε ακέραιος άνθρωπος, με ευγένεια χαρακτήρα, μόρφωση, προσήλωση στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σεβασμό στον αναγνώστη - πολίτη. Από τα νεανικά του χρόνια, ζυμώθηκε στους δημοκρατικούς αγώνες, αγωνιστής κατά της δικτατορίας, μάχιμος δημοσιογράφος, δάσκαλος πολλών δημοσιογράφων, αν και, βέβαια, για την εξέλιξη ορισμένων δεν είχε καμία ευθύνη. Στα περίπου 50 χρόνια δημοσιογραφικής σταδιοδρομίας, ο Βασίλης παρέμενε ουσιαστικά σύγχρονος, πιάνοντας τον σφυγμό της εποχής χωρίς να κάνει εκπτώσεις από τις αξίες του. Σταθερός στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, με ευρύτητα πνεύματος, συνέβαλε στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου της αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα μας και τον υπερασπίστηκε απέναντι στις κραυγές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Η απώλειά του σήμερα καθίσταται ακόμα πιο οδυνηρή μέσα στον ζόφο της εποχής, της κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης και των fake news. Αποχαιρετούμε ένα ενεργό πολίτη - δημοσιογράφο, έναν ακριβό σύντροφο, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ενεργού παρουσίας του έδινε το 'παρών' από τις στήλες της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ και τη συχνότητα του Αθήνα 9,84. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου, σε περιορισμένο κύκλο συγγενών λόγω του κορωνοϊού. Σε καλύτερες στιγμές θα μπορέσουμε να τον τιμήσουμε όλοι όσοι συμμεριστήκαμε κοινές αγωνίες, αξίες, χαρές και λύπες".

ΣΥΡΙΖΑ: Κράτησε ψηλά την τιμή της δημοσιογραφίας

Τη "βαθιά θλίψη και οδύνη" του για τον θάνατο "ενός ξεχωριστού δημοσιογράφου και σκεπτόμενου πολίτη", του "εμπνεόμενου πάντα από δημοκρατικές αρχές" Βασίλη Πάικου, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι "με σπάνια ευρύτητα γνώσεων κράτησε ψηλά την τιμή της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται έντονα. Πέρα όμως από δημοσιογράφος, ήταν και ένας μεγάλος δάσκαλος για εκατοντάδες νέους και αποτελούσε ο ίδιος με το παράδειγμά του πηγή έμπνευσης για όλους όσοις είχαν την τύχει να μαθητεύσουν δίπλα του. Σε όλη του τη διαδρομή κινήθηκε απαρέγκλιτα στη βάση των αξιών της Αριστεράς και του δημοκρατικού διαλόγου, ενώ στάθηκε με θάρρος πάντοτε, ακόμα και σε στιγμές που δεν ήταν κάτι εύκολο ή αυτονόητο, απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας", τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας την ελπίδα "οι νέοι δημοσιογράφοι, που δεν τον γνώρισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του".

Αντίο του Αθήνα 9,84 στον πρωτεργάτη της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Επισημαίνοντας την "ιδιαίτερη αγάπη" του Βασίλη Πάικου για το ραδιόφωνο το οποίο "υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια", αποχαιρέτισε το ιδρυτικό στέλεχος και επί χρόνια διευθυντή προγράμματος του σταθμού, ο Αθήνα 9,84: "Ξεχώριζε για τον επαγγελματισμό, τη συναδελφικότητα, τη διεισδυτική του ματιά στα γεγονότα, την προθυμία του να βοηθήσει νεότερους συναδέλφους και να πει τον καλό λόγο για τις καλές δουλειές". Τον "καλό συνάδελφο" αποχαιρέτισε και η ΕΣΗΕΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL