Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κορωνοϊός / Μαύρος Δεκέμβρης για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μαύρος Δεκέμβρης για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να πέσουν στα περίπου 300 τα ημερήσια κρούσματα SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε το μέγα ερώτημα είναι πώς θα αντέξει το σύστημα Υγείας που εδώ και τουλάχιστον είκοσι ημέρες λειτουργεί έξω από τα όριά του καθημερινά και όλες οι εφημερίες των νοσοκομείων ξεκινάνε συνήθως με μηδενικά ή διαθέσιμα ένα - δύο κρεβάτια στις ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία τις ημέρες των εφημεριών θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, ενώ καθημερινά τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δραματικά στις ΜΕΘ και τις «κοβιντοκλινικές».

Παρά την ακτίνα ελπίδας που έρχεται από τη μείωση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος στα λύματα της ΕΥΑΘ κατά 50%, αυτός ο περιορισμός της διάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινωνία δεν πρόκειται να γίνει αισθητός πριν από ένα δεκαπενθήμερο, όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές του ΑΠΘ που κάνουν τις μετρήσεις. Μέχρι στιγμής η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο, καταγράφοντας πρωτιές με πάνω από 500 σε καθημερινό επίπεδο. Τα νέα αυτά κρούσματα αναμένεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ προχθές καταγράφηκε και πάλι αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Συγχρόνως το ισοζύγιο εισιτήρια - εξιτήρια στα νοσοκομεία γέρνει ακόμη κατά πολύ υπέρ των νέων εισαγωγών.

Ούτε μία εισαγωγή στις δύο κλινικές μέχρι χθες

Και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται συνεχώς προ της απόλυτης κατάρρευσης και γιατροί προειδοποιούν ότι σε λίγες ημέρες θα γίνονται διασωληνώσεις και νοσηλείες στους διαδρόμους, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν νεότερα για το τι συμβαίνει τελικά με τη δήθεν επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά θα δεχτεί από σήμερα ασθενείς ένα κέντρο αποκατάστασης του Ομίλου Euromedica, που διαθέτει περίπου 200 απλές κλίνες, ενώ ουδείς γνωρίζει αν τελικά η κλινική του κ. Σαραφιανού θα συνεχίσει να είναι σε επίταξη ή αν θα αποδεσμευτεί.

30 κρούσματα σε γηροκομείο της Θέρμης

Δυστυχώς ο SARS-CoV-2 χτύπησε ακόμη ένα γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για τον οίκο ευγηρίας «Άγιος Νικόλαος» στη περιοχή της Θέρμης και εντοπίστηκαν συνολικά 30 κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους και τρόφιμους. Οι 25 ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί απομονώθηκαν σε ειδική πτέρυγα του γηροκομείου και σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας είναι μέχρι στιγμής όλοι ασυμπτωματικοί, όπως και οι πέντε εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL