Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κορωνοϊός / Ομολογία αποτυχίας οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ομολογία αποτυχίας οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων στην Αθήνα

ΔΙΑΚΟΜΗΔΗ

Μετά τις δεκάδες διακομιδές ασθενών με Covid-19 από ένα περιφερειακό νοσοκομείο σε άλλο ή σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, χθες περάσαμε στο ύστατο μέτρο, τις αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Κι αυτό διότι, ενώ όλες οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία του βορειοελλαδικού χώρου είναι γεμάτες εδώ και μέρες και συγχρόνως βαριά νοσούντες «σταθμεύονται» διασωληνωμένοι σε χειρουργεία μέχρι να ανοίξει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτάξει πραγματικά έστω και μία μεγάλη ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, οι αεροδιακομιδές ή και διακομιδές με το τρένο του ΟΣΕ που είναι σταθμευμένο στον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης προς νοσοκομεία της Αθήνας που διαθέτουν (ακόμη) κρεβάτια ΜΕΘ αναμένεται να πυκνώσουν τις προσεχείς ημέρες, παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους διασωληνωμένους ασθενείς η μετακίνησή τους στις ειδικές «κάψουλες». Οι τρεις πρώτες αεροδιακομιδές που έγιναν χθες από το αεροδρόμιο Καβάλας προς την Αθήνα αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, αλλά εκτός ΜΕΘ, στο πολύπαθο Νοσοκομείο Δράμας και είναι μόνο η αρχή.

«Άλλοι δύο ασθενείς για αεροδιακομιδή...»

Αυτό τονίζει η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Παρθένα Κιόρτεβε. «Θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «οι ΜΕΘ όλων των κοντινών περιφερειών έχουν γεμίσει, ασθενείς διασωληνώνονται σε χειρουργεία, ενώ άλλοι διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα». Λίγες ώρες μετά, ακόμη δύο ασθενείς είχαν διασωληνωθεί στον χώρο του χειρουργείου και περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ... Στο Νοσοκομείο Δράμας, που πλήττεται πολύ περισσότερο από άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, δεν επαρκούν οι γιατροί. Αλλά οι εκκλήσεις για τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών είτε πέφτουν στο κενό, είτε κολλάνε στη γραφειοκρατία, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τους συνολικά δεκατρείς γιατρούς που θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες μόλις δύο θα ενισχύσουν το Νοσοκομείο Δράμας. Οκτώ θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δύο το Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ένας το Νοσοκομείο  Έδεσσας.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Είναι τόσο μεγάλη η αμεριμνησία της κυβέρνησης, που το Νοσοκομείο Δράμας, όπως έγραψε πριν λίγες ημέρες η ΑΥΓΗ, ξεμένει και από οξυγόνο, που η χορήγησή του είναι καθοριστικής σημασίας για ασθενείς με Covid-19, εξαιτίας αναβάθμισης του συστήματος παροχής! Το γεγονός σχολίασε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «κάποιου είδους μακάβριο fake new, αλλά για επικίνδυνη πραγματικότητα». Επιρρίπτει την ευθύνη γι’ αυτό το «κατόρθωμα» στη διοίκηση του νοσοκομείου και στους πολιτικούς της προϊσταμένους, που «αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκδίδουν ‘αισιόδοξα’ δελτία Τύπου».

Παραμένει στα χαρτιά η επίταξη κλινικών

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση παραμένει «στο κόκκιν», με όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ Covid-19 να είναι γεμάτα και με το που αδειάζει κάποιο να γεμίζει αμέσως από διασωληνωμένους ασθενείς που περιμένουν στους «προθαλάμους». Οι νέες νοσηλείες μπορεί να είναι ελαφρώς μειωμένες, όμως και στις απλές «κοβιντοκλινικές» συνεχίζει να υπάρχει το αδιαχώρητο μετά από κάθε εφημερία, ενώ η ιδιωτική κλινική που επιτάχθηκε παραμένει κενή εδώ και οκτώ ημέρες και η επίταξή της λήγει την ερχόμενη Παρασκευή... Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης τις εξελίξεις και τα μπρος - πίσω με τις δύο κλινικές που δήθεν επιτάχθηκαν, αλλά και τις καταγγελίες ότι εκπρόσωπος άλλης ιδιωτικής κλινικής τριγυρνά στα δημόσια νοσοκομεία και διαλέγει τους μη Covid-19 ασθενείς που θα διακομιστούν στην κλινική που εκπροσωπεί, διερωτάται τι άλλο μπορεί να κρύβεται από την κυβέρνηση, «τι συμφωνίες και τι υπόγειες διαδρομές». «Η κατάσταση είναι εδώ και μέρες στα όριά της και οι αγωνίες των πολιτών πολλαπλασιάζονται και ζητούν απαντήσεις καθώς και μια σοβαρότητα στην αντιμετώπιση ανάλογη της κατάστασης» καταλήγει.

Ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη κλινικών τώρα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που χθες συμμετείχαν με δύο συμβολικές συγκεντρώσεις στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στο ΕΣΥ που έγινε στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΥΔΥ, κάλεσαν την κυβέρνηση «να σταματήσει τα χειροκροτήματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις, να κάνει τώρα μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικά τεστ για όλους και μέτρα προστασίας και, προφανώς, το πιο σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη είναι η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας». Ως προς το τελευταίο, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Γιάννης Κούτρας χαρακτήρισε επίσης «πρόκληση» τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ στις δήθεν επιταγμένες κλινικές. Η μόνη αχτίδα φωτός για τη Θεσσαλονίκη ήρθε χθες από τους ελέγχους του ΑΠΘ στα λύματα της ΕΥΑΘ, όπου φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις γονιδιώματος του SARS-CoV-2 έχουν μειωθεί κατά 50% και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε λίγες ημέρες τα νέα κρούσματα θα περιοριστούν έως τα 300 την ημέρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL