Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Κάθε μέρα και χειρότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κάθε μέρα και χειρότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλέον θα είναι είδηση το να ξεκινούν την εφημερία τους έχοντας διαθέσιμες κάποιες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19. Εδώ και μία εβδομάδα οι εφημερίες όλων των μεγάλων νοσοκομείων ξεκινούν με μηδενική δυνατότητα εισόδου διασωληνωμένου ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας όσες ανοίγουν, είτε εξαιτίας αποσωληνώσεων ασθενών που πάνε καλύτερα, είτε εξαιτίας θανάτων, γεμίζουν κατευθείαν.

Χθες εφημέρευε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, στο οποίο ήδη νοσηλεύονταν 220 ασθενείς με κορωνοϊό και όλα τα κρεβάτια των ΜΕΘ ήταν γεμάτα. Το μόνο θετικό, ότι ήταν αισθητά ελαττωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες η ουρά των ανθρώπων που περίμεναν να υποβληθούν σε ράπιντ τεστ. Η «κοβιντοκλινική» του Ιπποκράτειου, που νοσήλευε πριν την εφημερία 220 ασθενείς, συνεχώς επεκτείνεται, καταλαμβάνοντας χώρους από τις άλλες κλινικές. «Ήδη έχουμε αρκετά περιστατικά και η κατάσταση είναι δύσκολη στην κλινική Covid. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι αύριο μετά τη σημερινή εφημερία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Γιάννης Κούτρας. Και οι 25 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν γεμάτες, ενώ το ίδιο ισχύει για το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που εφημέρευε προχθές.

Αριθμοί που τρομάζουν

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς νοσούντες με Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (σ.σ.: 2.200 ήταν προχθές), όπου και έχουν καταγραφεί ήδη τουλάχιστον 1.005 θάνατοι ασθενών και οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 300, είτε μέσα στις ΜΕΘ, είτε εκτός αυτών, δηλαδή σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης. Κι αυτό όταν στην Αττική, όπου διαβιοί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι κάτω από 700 και οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ 166. Γίνεται έτσι εμφανές ότι οι κραυγές αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ για το κρασάρισμα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και των νοσοκομείων άλλων επαρχιακών πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αυτές που κρύβουν την αλήθεια και όχι η ωραιοποιημένη εικόνα περί «ελέγχου της κατάστασης» που προσπαθούν να περάσουν η κυβέρνηση και διάφορες διοικήσεις νοσοκομείων.

Όλα της επίταξης δύσκολα

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», που επιτάχθηκε από την περασμένη Παρασκευή και εκκενώθηκε, ακόμη δεν υποδέχθηκε ασθενείς με κορωνοϊό, αφού συνεχίζονται τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα με τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε για «μιάμιση ώρα» (!) μέσα στο σαββατοκύριακο... Η «Γενική Κλινική» της Euromedica, που αρχικά «επιτάχθηκε» και μετά αναιρέθηκε η επίταξή της, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να δέχεται μη Covid-19 ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο όμιλος θα διαθέσει κλίνες και σε ένα κέντρο αποκατάστασης που διαθέτει. Για κάποια ΜΕΘ ούτε συζήτηση ακόμη...

Το «μπαλάκι» πάλι στους πολίτες

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα, όχι μόνο δεν προχώρησε σε κάποια αυτοκριτική, αλλά κούνησε και πάλι το δάχτυλο στους πολίτες ως τους μόνους υπεύθυνους για τη δραματική επιδημιολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη. Ξεκαθάρισε ότι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε μέσα από το Skype(!), ενώ ανακοίνωσε ότι γίνονται πιο αυστηροί «στοχοποιημένοι έλεγχοι» από την ΕΛ.ΑΣ «σε σημεία συνάθροισης, όπου και δημιουργείται το πρόβλημα της όσμωσης των ανθρώπων».

Ξέφυγε η κατάσταση στο Γ.Ν. Δράμας

Στη Δράμα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο έγινε εστία υπερμετάδοσης του ιού εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των περιστατικών.  Ήδη μία νοσηλεύτρια άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας του κορωνοϊού σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ενώ μία συνάδελφός της δίνει τον δικό της αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Π.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκαν και άλλοι δύο εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας επειδή η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Συνολικά 70 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 και αυτή η υπερμετάδοση, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκο, δείχνει ότι «ξέφυγε η κατάσταση, με σημαντικές ευθύνες στην κακή διαχείριση των περιστατικών, που οδήγησε σε μεγάλη διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL